Jdi na obsah Jdi na menu
 


24. 8. 2018

Zájezd lodí z Bratislavy do Vídně

Zájezd Bratislava - Víideň 24.8.2018

Už to vypadalo, že se zájezd ani neuskuteční. Původní termín 17.7.2018 byl zrušen pro nízký stav vody v Dunaji,  ale pořádající cestovní kanceláři BB Travel se nakonec podařilo zajistit loď s menším ponorem, takže jedeme. Odjezd z UH v 7 hodin, cesta do Bratislavy proběhla v pohodě. Nějaké chvíle čekání na nábřeží v Bratislavě a již přijíždí od Vídně katamaran Twin City. Trocha hemžení a mísení pasažérů kteří s ním přijeli s námi, co jsme měli nastupovat. Po vyplutí z přístaviště vidíme v plné kráse bratislavský hrad a kousek za Bratislavou se na obzoru rýsuje zřícenina pověstného hradu Děvína, pod nímž se do Dunaje vlévá řeka Morava. Fotoaparáty jen cvakají. Samozřejmě, že nejhezčí pohled je z horní otevřené paluby. Plujeme dál proti proudu a na březích Dunaje je opravdu patrno, že do běžného stavu řeky schází snad 1 - 2 m vody. Před Vídní se stáčíme do plavebního kanálu, po  kterém připlouváme až do samého středu města. Z přístaviště je ke Štěpánskému dómu kousek cesty městem, samozřejmě pěšky. Ostatně vše, co dále absolvujeme bude pěkně po svých, protože autobus bude přistaven na smluveném místě až před 17 hodinou.

Již v autobuse nám všem paní průvodkyně rozdala mapku středu Vídně, kde byla vyznačena trasa, kterou s námi projde. Začínáme u Štěpánské katedrály. Je to skvost gotiky a to jak uvnitř, tak i zvenku a zároveň symbol Vídně. Poté procházíme kolem nádherného morového sloupu, zastavili jsme se v kostele Sv. Petra, což je zase skvost barokní. Cesta  pokračuje k Hofburgu, do nejž se vstupuje Michalskou  bránou. Sídlí zde i rakouský prezident  a podle vyvěšené vlajky vidíme, že je právě doma. Na nádvoří je velká socha císaře Františka I. oděného do římské tógy. V další části Hofburgu je národní knihovna a přicházíme na náměstí Marie Terezie, kde je i její velká socha. Procházíme parkem v němž je i socha W.A. Mozarta, který ve Vídni žil 10 let. Okruh naší prohlídky se pomalu uzavírá, když míjíme Albertinu, což je objekt proslulý významnými výstavami vzácných obrazů. Ještě jdeme kolem kapucínské hrobky Habsburků. Paní průvodkyně byla velmi znalá jak samotným městem, tak i historií a její výklad byl opravdu skvělý. Také nás upozornila na nepřeberné možnosti občerstvení včetně ochutnávky proslulého Sachrova dortu a  tak jsme měli k dispozici několik typů kam zajít. Na vlastní kůži jsme se přesvědčili o kvalitě gulášku v tzv. pajze, či skvělém štrúdlu hned vedle v Hawelkově kavárně. 

A ještě několik postřehů k samotné procházce městem. Bylo docela náročné držet se paní průvodkyně, protože střed města kolem Štěpánského dómu a Hofburg jsou turisticky  nejnavštěvovanější, takže se lze v davu snadno ztratit. Naštěstí se nám nic takového nepřihodilo.  Hned u Štěpánské katedrály nás zastihla dešťová přeháňka a potom až do našeho odjezdu nepršelo a naopak se mírně ochladilo. Všichni byli dochvilní a na zpáteční cestě k autobusu jsme ochutnali výbornou italskou zmrzlinu.

Kolem 17 hodiny jsme se vydali na zpáteční cestu domů. Někde na půli cesty mezi Vídní a Mikulovem nás zastihla vydatnější průtrž mračen. Zahradnický déšť nás potom provázel až do UH.

A jaké hodnocení si celý výlet zaslouží? No prostě nejvyší počet hvězdiček a to ve všech směrech. Cesta lodí neměla chybu, dobře vybraný prohlídkový okruh ohromná paní průvodkyně Létalová, která nám vyprávěla nejen na cestě městem, ale řadu informací přidala i v autobusu, spolehlivý a usměvavý řidič a vlastně i ukaznění účastníci zájezdu.

Díky všem a někdy zase na společných cestách ahoj!