Jdi na obsah Jdi na menu
 


12. 6. 2019

Zájezd Brodek u Přerova

Zájezd Brodek u Přerova - 12.6.2019

50 členů našeho Klubu se vydává 12.6.2019 v 7.40 hod. na zájezd do Tovačova a poté do Brodku u Přerova. V dopoledních hodinách máme objednánu prohlídku zámku v Tovačově. Většina z nás je zde poprvé.  Tento zámek původně hrad je velmi cennou památkou s charakteristickou  spanilou věží 94 m vysokou. Výstup na zámeckou věž s vyhlídkou do širokého okolí je nezapomenutelným zážitkem a využilo jej 20 našich členů.

Hrad byl založen v druhé polovině 11 století, později sloužil jako dobře chráněná vodní tvrz. Měl samozřejmě mnoho majitelů a za vlády Cimburků proběhla přestavba hradu na renesanční zámek.  K areálu náleží komplex budov s věží a obrannými valy a zámecký park. Za třicetileté války zámek velmi utrpěl , v roce 1619 byl vydrancován  a později dobyt švédskou armádou. Poslední stavební úpravy na zámku provedli Gutmannové roku 1924. Po 2.světové válce přešel zámek do rukou státu, nynějším vlastníkem je obecní úřad v Tovačově. Zámek nás všechny mile překvapil a obě naše průvodkyně byly skvělé.

Po prohlídce zámku se přesouváme do nedaleké rodinné restaurace u Tří králů, kde máme oběd.  Pochutnali jsme si na knedlíčkové polévce s nudlemi a přírodním vepřovém plátku s rýží.

Poté přejíždíme do Brodku u Přerova, kde máme ve 13.30 hodin exkurzi Zvonářské dílny. Po fundovaném výkladu a krátké prohlídce dílny si v prodejně zvonařské dílny ještě nakupujeme upomínkové zvonečky a jiné dárkové předměty odlité z mosazi a bronzu. Asi po hodinové prohlídce dílny se přesouváme na náměstí v Brodku, abychom si vyslechli  zvonkohru 3 skladeb, 

Potom už jen krátký rozchod na občerstvení. Kávička a zmrzlina přišly vhod. V 16 hodin vyrážíme zpět k domovu. Opět máme za sebou pěkný výlet z míst, která většina z nás neznala, ani doposud nenavštívila.