Jdi na obsah Jdi na menu
 


Celé jméno: Anthony John Sarrero

Povolání: herec, producent

Datum narození: 20.9. 1949

Místo narození: Harlem, New York, USA

Rodinný stav: rozvedený, bývalá manželka Jennifer Evans (1986 - 2008)

Děti: žádné

Sourozenci: 2 sourozenci

 

tony-bio.jpgAmerický herec Tony Denison, vlastním jménem Anthony John Sarrero, se narodil a vyrůstal v New Yorkském městě Harlem společně se svými dvěma mladšími sourozenci. Jeho rodiče do Harlemu emigrovali ze Sicílie ještě jako malé děti. Jako umělec začal vystupovat v sedmdesátých letech v několika neziskových divadelních společnostech v New Yorku a rozhodl se jít si za svým snem, stát se hercem. Mezitím si přivydělával jako pojišťovací agent, šofér nebo novinář. Měl i stavební firmu a zisky z ní využil ke studiu na vysoké škole, kde získal bakalářský titul. Své umělecké jméno si "půjčil" od své kamarádky Jan Denison, která byla zakladatelkou Community Experimental Repertory Theatre, a která jej v jeho snu velmi podporovala. Vždy se snažil si v hereckém světě udržet své hodnoty, které mu vštípili jeho rodiče, kteří pocházeli z dělnického lidu. Otevřeně také mluví o své minulosti, kdy ve velké míře užíval alkohol a také drogy. Z této závislosti se dokázal úspěšně vyléčit. Ženatý byl dvakrát. S jeho druhou manželkou Jennifer Evans byl ženatý přes dvacet let, než se v roce 2008 rozvedli.  

Jeho první filmová příležitost přišla s filmem Waitress! z roku 1981, avšak zlomová televizní role byla role v seriálu Crime Story/Kriminální příběhy, kde ztvárnil postavu Raye Lucy. Seriál byl kritikou velmi dobře oceňován a Tony se dostal do většího podvědomí nejen diváků, ale i filmových producentů. Než Tony zakotvil v roli divácky oblíbeného poručíka Andyho Flynna v populárním seriálu The Closer/Closer a jeho pokračování Major Crimes/Closer: Nové případy, za kterou dostal cenu Prism Award, objevil se jako host v řadě populárních seriálů, například Melrose Place, The Charmed/Čarodějky, Walker, Texas Ranger, Cold Case/Odložené případy, Prison Break/Útěk z vězení nebo Castle/Castle na zabití. 

Tony je také vášnivým kuchařem a jako vášnivý hráč pokeru je často vídán na charitativních pokerových turnajích. Ostatně kdykoli to je jen možné, se věnuje charitativním akcím a je zapojen do mnoha neziskových organizací pomáhající ostatním. Např. The Sunshine Kids Foundation, jehož ředitelem je jeho dobrý přítel a kolega G.W. Bailey.

Se svým přítelem Joelem Bessem založil produkční společnost Jucilian Productions.

 

 

Zdroje: www.imdb.com, tonydenison.net, www.hollywood.com