Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krátký úvod a motivace do Picaxe

Díky své jednoduchosti si zasloužil pozornost lidí na celém světě.

Adam Malíř

article preview

Picaxe je malý robůstní mikroprocesor pro začínající programátory, protože je programovatelný v jazyce Picaxe Basic. Vyrábí ho firma Microchip z čipů PIC do kterých byl posléze nahrán jazyk pro naprogramování. (ne)jenom fajnšmekři využívají Picaxe třeba v modelářství, ale i spousta dalších lidí, kteří nemají tu zkušenost s procesory pracovat - dovedou se snadno učit a vytvářet své aplikace.

Při nahrávání programu do procesoru vám postačí třívodičový kabel, nebo si ho můžete vlastnoručně vyrobit ! Důležité je zmíňit, že samotný kabel nezapojíte do PC, pokud není Váš počítač vybaven portem pro nahrávání (běžně staré počítače jsou), takže připočítejte  USB převodník. Náklady na procesor tak nejsou vysoké, ale prostředky pro nahrávání programu něco stojí. Většinou má balení USB převodníku malý přenosný disk z kterého je třeba v počítači synchronizovat procesor s počítačem.

Picaxe 08m2

Picaxe 08m2 (k zakopení zde) je z řady Picaxe nejmenší mikroprocesor. Výhodou je nízká cena (cca 50,-Kč).

pinout08m2.jpg

Napájení vede pinem 1 a uzemění pinem 8. POZOR! Přepětí může vést k případnému poškození, proto se doporučuje od 4,5 do 5 V. Pin C.1, nebo C.2 jak napovídá obrázek můžete využít pro vstup, či výstup. Pin 7 je důležitý pro programování !

 

Další typy

20m2, 14m2, 18M2, 40X2... podle velikosti.

Prostředí programu

Prostředí v němž budete psát program se liší.

Tady je ale odkaz na jeden z nich.

 

První test

Adam Malíř

 

Reference a doporučené stránky:

picaxe.cz - Mikrokontrolér pro začátečníky.

picaxe.com - Domovské stránky Picaxe (v angličtině).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

Aktuální čas

normální:

internetový:

co to je?

O nás

_____________________________________

Nezávislý zájmový kroužek robotiky na Studánce se zabývá poznatky o technice, jako je elektronika či programování. Věnujeme se různým problémům od nejjednodušších příkladů po složitější týkající se matematiky a fyziky.


Spojte se s námi!


Vyhledávání