Jdi na obsah Jdi na menu
 


Internetový čas

Co to vlastně je?

 

MN
 

article preview

Dnes máme v každém státě jiný čas. Státy jako USA, Rusko, Mongolsko a další se rozléhají přes několik časových pásem, a tak je v New Yorku jiný čas než v Kalifornii. Ale proč to tak je? Nemohl by všude být stejný čas? Mohl, ale slunce by zapadalo v New Yorku dříve než v Kalifornii.

Na této myšlence je založen internetový čas (píše se před něj zavináč např. @726). Určuje se podle středoevropského času (SEČ), ale narozdíl od něj nemá letní čas. Internetový čas se také nerozděluje na 86400 částí (24 hodin = 1440 minut =  86400 sekund), ale jen na 1000 částí (tzv. beatů). To znamená, že jeden beat trvá 1 minutu a 26,4 sekund. Půlnoc středoevropského času je tedy @000 a poledne @500.

Tento systém navrhla švýcarská firma Swatch. Na všech jejích hodinkách najdete normální čas i internetový čas (před něj se píše zavináč např. @726). Přestože internetový čas byl pro počítače lepší než normální, není jednoduché si na něj zvyknout. Přidal jsem ho ale k nám na stránky. Je dole u aktuálního času. Je tam také odkaz na Wikipedii.

 

Michal

 
 

Aktuální čas

normální:

internetový:

co to je?

O nás

_____________________________________

Nezávislý zájmový kroužek robotiky na Studánce se zabývá poznatky o technice, jako je elektronika či programování. Věnujeme se různým problémům od nejjednodušších příkladů po složitější týkající se matematiky a fyziky.


Spojte se s námi!


Vyhledávání