Jdi na obsah Jdi na menu
 


Schlimeisch 2017

p1130984.jpgSchlimeisch 2017

V neděli 7.5.2017 jsem se přijel podívat na akci Schlimeisch 2017, která probíhala o prodlouženém víkendu 5.-8.5. v budově hasičské zbrojnice ve Fryštáku u Zlína. Šlo o setkání commodoristů, takže zde převládaly hlavně stroje Commodore 64. Na setkání se vypravilo i jádro Atariklubu z Olomouce - Zdeněk, Bohdan a Krupkaj. Já jel z Kroměříže, kde jsem byl shodou okolností o prodlouženém svátečním víkendu na relaxačním odpočinku, při práci na zahradě na rodinném statku. A jelikož Fryšták je od Kroměříže asi jen 20 km, nemohlo to vyjít lépe.

Ke svému údivu jsem se na akci potkal i se Sadem ze Stockholmu, který byl i na Foreveru. Sad pouštěl na zapůjčeném C-64 nějaké pěkné předělávky úvodních videí z amerických seriálů (Dallas, Beverly Hills 90210, atd.), včetně doprovodné hudby, která zřejmě nebyla samplovaná, ale generoval ji zvukový čip SID. Hleděl jsem, co všechno ten osmibit zvládne naráz přehrávat. Sad mlaskal blahem. Tímto ho pozdravuji do Švédska :)

Na akci jsem přijel busem jen na lehko s batůžkem. Počítal jsem s večerním návratem. Takže jsem tentokrát nebral žádný hardware. I když ze stáje Commodore vlastním Amigu 1200. Ale ta se tedy na podobné akce docela pronese. Masívní kovové stínící pláty uvnitř stroje výrazně zvyšují celkovou hmotnost. A velký krabicový zdroj zabírá značnou část cestovní tašky. Navíc bych musel s sebou brát i krabici s LCD televizí. A to vše se autobusem špatně převáží.

PedroS' Amiga 1200

S Amigou jsem byl na akci jen dvakrát. V roce 2011 na Resetkání v Brně a pak ještě na své první Atariádě v roce 2013. Zde jsem seděl vedle jednoho ostrého hocha, který vyzbrojen flaškou slivovice a světelnou pistolí, hrál na svém Atari jakési podivné hry. Tohoto Ataristu jsem později už vícekrát neviděl. Asi se už uchlastal a zastřelil. Zbyla mi po něm jen vzpomínka a zbytek slivovice, která tam tenkrát zůstala a kterou jsem zachránil před vylitím při závěrečném úklidu. Jelikož na akci je přísně zakázáno požívat alkohol až do okruhu jednoho kilometru od budovy. Tedy alespoň na poslední Atariádě tomu tak bylo.

Ostrý hoch se slivkou

Ale abych se vrátil do sálu. Ten se nachází v poměrně luxusní hasičské zbrojnici, takže pobyt zde byl příjemný. Sál sousedí s kuchyňkou a přes chodbu s halou s ochozem, kde jsou dole zaparkována dvě parádní hasičská auta. Dodávka a stříkačka. Všude je čisto a je vidět, že stáří budovy není velké. Objekt byl financován z EU z fondu pro regionální rozvoj. Budova je vzdálena asi jen sto metrů od fryštáckého náměstí, kde staví autobus a kde se dá nakoupit u Vietnamců jídlo i nějaké to rezervní oblečení (ponožky). Cesta od zastávky byla tím pádem rychlá a nalezení hasičárny snadné.

Factor6 opět nezklamal a vymyslel bezva soutěž - "Poznej gamesu!". Šlo o hádání názvů commodoráckých her podle vytištěných barevných obrázků. Ty byly rozmístěné po celém patře budovy, převážně na dveřích (až na to číslo 4 teda, to mi dalo zabrat...). Obrázků bylo celkem tuším deset a pro každý obrázek byly tři možnosti odpovědi, které se zaškrtávaly na papíře, který každý soutěžící od Factora dostal. Jelikož jsem absolutní neznalec C-64 a jeho her, tak jsem odpovědi víceméně střílel naslepo. Některé hry, nebo jim podobné, existují i na ZX Spectru. Takže mi byly povědomé. Ale nevím, asi jsem nic nevyhrál :) Vyhlášení vítězů soutěže bylo až po mém odjezdu. Nicméně, díky Factore! Musela s tím být fuška.

Poznej gamesu!

Olomoučtí Ataristé si na akci přivezli kromě netbooků i nějaké to Atárko. Tedy alespoň jedno - Bohdanův Atari Falcon. Rychlý to sokol, o kterém také nevím skoro nic. Snad jen, že v něm tiká procesor Motorola 68030 a v případě Bohdana možná i něco výkonnějšího. Bohdan si svého sokola stále vylepšuje a instaluje různé doplňky a přídavné ventilátory. Takže je reálné, že mu jednoho dne tento stroj shoří na popel nebo mu odletí otevřeným oknem. A já si budu muset zvýšit své vzdělání v oblasti historických počítačů studiem jiného exempláře.

Bohdan's Atari Falcon

S Bohdanem jsem v zákulisí hasičské haly probíral jeho sáhodlouhý technický článek do nového FLOPu, který je zatím tajemstvím. Také jsme se bavili o rozhraní CosmosEx pro Atari ST, které Bohdan podrobně prezentoval na poslední Atariádě. Chystám na blogu o Atariádě reportáž, kde uvedu i odkazy na všechna videa, která jsem natočil a dal na Youtube. Je toho několik hodin. Hlavně přednášky. Tentokrát se mi podařilo zaznamenat téměř všechny klíčové okamžiky na akci během sobotního dne. Takže kdo nemohl přijet, může se zůčastnit alespoň dodatečně skrze obrazovku u svého domácího krbu. Na Schlimeischi jsem byl jen s foťákem - viz fotky ve fotogalerii pod článkem.

PCH, který akci organizoval, přinesl na ukázku ceny, které vyhrál v soutěži Oldskool Music na akci Revision 2017 v Německu se svou skladbou "Just One Life" pro C-64, která se mi velice líbí a vždycky si ji doma hvízdám při mytí nádobí. Výhrou v soutěži byla kniha "The Masters of Pixel Art", která se dá pořídit i přes Kickstarter a průhledná gravírovaná plaketa s logem akce Revision a údaji o umístění v soutěžní kategorii. Předávání cen se dá shlédnout zde. Kniha je moc pěkným počinem švédského grafického designéra jménem Klas Benjaminsson. Obsahuje hlavně artworky vytvořené na C-64, ale i na jiných platformách jako Amstrad CPC, ZX Spectrum, Atari XL-XE, Commodore Plus/4 a MSX. Pár náhledů najdete v galerii k článku.

PCH and his prize from Revision 2017

Noby prezentoval za Spectristy ruský projekt ZX Evolution čili PentEvo (Pentagon Evolution). To mi připomnělo můj nekonečně protahovaný projekt ruského klonu Spectra ZXM Phoenix 1024, na který se marně pokouším najít čas už pátý rok. Narazil jsem na něj kdysi na podzim roku 2011 na této stránce. Stránka je parádním souhrnem velkého počtu klonů ZX Spectra, kterých se v 90. letech vyrojilo jak máku. Dá se tam najít i to Pentevo.

ZXM Phoenix má na svědomí zručný ruský designér Michail "Mick" Tarasov a desku navrhoval v návrhovém softwaru P-CAD. Starší verze tohoto softu pro Linux je ke stažení zde.

Pro Phoenixe mám zatím víceméně posháněné hromady integráčů a dalších součástek. Teď to vše připájet na desku, kterou jsem si nechal poslat od Micka (revize 04 v černé barvě). Bude s tím ještě fuška. Tento projekt jsem tenkrát rozjel paralelně s Martinem Lukáškem, který počítač nakonec dal dohromady během jednoho víkendu na jaře 2012. Nicméně jak sám poznamenal, málem u toho oslepl. Po počátečních neúspěších se špatně naprogramovaným jednočipem a dalšími drobnostmi to nakonec rozchodil. Nicméně proklamovaný turborežim, na který se tak těšil, nakonec pořádně nefunguje. V počítači je totiž použita modernizovaná verze procesoru Z80A na 7 MHz (Z84C00). A neobsahuje to integrovaný čip ULA, takže těch integráčů, kondenzátorů a odporů je tam fakt hodně. Původní design počítá s ruskými variantami logických IO. My jsme s Martinem, kromě některých originálních čipů, použili evropské varianty 74ALSxx. A vše v paticích, aby se to dalo případně snadno modifikovat. Martin si dal docela fušku se zjišťováním náhrad za ty ruské obvody. Poslal mi pak přehlednou tabulku. Za což mu ještě jednou děkuji :)

zxm-phoenix-rev04-2.jpg

V tu neděli jsem s kamarády zašel do blízké pizzerie, kde jsme si každý vybrali nějaký ten chutný oběd a pivko k tomu. Snažili jsme se při jídle probírat věci jako je červená barva na Atari a jiné podobné technické problémy. Nicméně hovor často sklouzával k politice, nepodařeným partnerským vztahům a dalším neblahým věcem běžného života, před kterými jsme se snažili uniknout. Naštěstí se moderování ujal i zde Wotnau, který nás vždy včas vytrhnul z letargie a nářků a vrátil nás zpět do báječného světa historické výpočetní techniky.

Odpoledne jsme si asi na hoďku sedli do separé ve výjezdové hale hasičárny a probírali návrh a tvorbu nového webu, kde by byly na jednom místě informace od různých přispěvatelů z jednotlivých platforem o novinkách na scéně, porovnávání her, atd. To mi připomnělo, že jsem sem chtěl dát slibovaný článek o porovnání verzí hry Elite pro Spectrum a Atari ST. Již brzy!

Akce Schlimeisch 2017, i přes svůj podivný název zavánějící pomalostí, neměla chybu a ten jeden den jsem si zde užil. Kde jinde si člověk tak skvěle popovídá o zajímavostech historických počítačů než na společném obědě s Commodoristy, Ataristy, Sinclairisty a dalšími?

Tady je ještě report z akce od Factora6 a tady jsou fotky od Krupkaje. Všechno je to jinak i v komentářích pod pozvánkou na akci.

 

Náhledy fotografií ze složky Schlimeisch-2017

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

.

WANKES , 26. 5. 2017 11:53

Skvělá reportáž, díky!!

Re: .

PedroS, 29. 5. 2017 16:02

Díky, byla s tím fuška. Ale bavilo mě to :)

Poděkování

PG, 15. 5. 2017 2:36

Díky za report z akce, které se někteří z nás z různých důvodů nezúčastnili :-)

Re: Poděkování

PedroS, 15. 5. 2017 9:14

Díky. Doufám, že ses při čtení bavil stejně jako já při psaní :) Jen kdyby to nebylo tak časově náročné.