Pikantní salát, baklažány jsou zapečené z venkovní strany, ale vevnitř zůstávají měkké. Rajčata dají charakteristickou chuť, a česnek charakteristickou vůně.
300
až 350g baklažánů
200
až 250g rajčat
sůl, rostlinný
olej (nejlépe slunečnicový)
Ořechová
omáčka
1
hrst ořech (30 až 40g), 1 stroužek česneku, bazalka, sůl, pepř, 2 polévkové
lžíce husté smetany, nebo bujón nebo vodu.
Baklažány očistíme od slupky, rozřezat podél na 4 nebo 8 častí, plech na pečení potřít olejem (já používám natřený pečící papír) .Baklažány naolejovat a trochu posolit.Pečeme na 200° C do ( asi30minut). Vytáhneme s trouby a necháme vychladit.
Rajčata
spaříme a sundáme slupku, rozřízneme na polovánu i vybereme semena.Nařežeme
střední kostky a v misce osolíme, necháme 5 minut odpočinout.
Ořechy
rozetřeme s česnekem. Zalijeme šťávou s rajčat (získáme přeceděním semenné
části přes sítko). Jestli je šťávy málo přidáme smetanu, vodu , bujón, nebo
smetanu.