Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poutní pochod po stopách Franze a Liesl Hausmannových z Hemmrichu

5. 6. 2018

V neděli 27.května 2018 jsme se vydali po Maiksnerce dětřichovskými hvozdy vstříc Oldřichovskému sedlu. Společnost nám dělaly rulové sloupky bývalé Malé Clam-Gallasovské obory. Prošli jsme Skalní branou, obdivovali nakloněnou Temnou věž a Gutenbergovy skály. V přístřešku u Hřebenového buku jsme se s chutí zakousli do řízečků s chlebem a vyrazili vstříc Skalnímu hradu, dle pověsti sídlu loupežníků ... Informační tabule nás ale nepřivítala, zmizela, bohužel. Jako další prvky na stezce k Hausmance, na kterých se vyřádili vandalové. Někoho chytit při činu, přetáhli bychom ho patřičně klackem po hřbetě. Cestou nás osvěžil plný porcelánový hrnek u studánky, která i přes velká sucha stále chrlí vodu. Sešli jsme k Hausmance, kde se k nám dvěma přidali další tři. Zaskočili na malé pivko a nejmladší z nás na zmrzlinu a vyrazili vstříc Viničné, kolem Patzeltova pomníčku až k Hausmannovi. Vrátili jsme se na odbočku ke Staré poutní cestě, kde nás všech 5 poprvé navštívilo jelení skok - krásná práce. Doputovali jsme k Emauzskému obrázku, Kamenu republiky a míjíc další zastavení až do Hejnic. Prohlídli jsme si chrám Navštívení Panny Marie s výkladem již v 6 a pak vyrazili na cestu zpět vozem a vláčkem.

Cestou jsme zavzpomínali na Hausmannovi, horaly Jizerských hor, kteří s láskou opečovávali pomníčky, kterých snad nikde jinde není tolik, jako u nás v Jizerkách.

Liesl byla o 37 let mladší než její muž, vypráví se, že byl jako sudetský Němec dvakrát odsunut, ale pokaždé se vrátil za svou milou. Bydleli na Hemmrichu, v dnešní Hausmance, kde tenkráte nebyla zavedena voda ani elektřina. Pro vodu chodívali do nedaleké studánky. 16.září 1964 se starý Hausmann oběsil u své oblíbené vyhlídky na Poledník, jedni tvrdí, že příčinou toho bylo staré zranění z války, které mu časem způsobovalo velké bolesti hlavy. Jiní se přiklánějí k teorii, že jej pronásledovala StB, jako domnělého agenta západu a on tak svůj život ukončil, aby už měli všichni pokoj. Po jeho smrti se Liesl odstěhovala do Raspenavy do Luhu, skonala roku 2001.

Místem posledního odpočinku legendárního horala z Hemmrichu je raspenavský hřbitov, po tom, kde našla svůj klid Liesl se asi ještě chvíli pátrat bude.