Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oprava památníku 1. světové války

 


pomnicek.png

Consumatum est!

Na konci ledna 2022 Obec Dětřichov za podpory spolku podala žádost na opravu památníku z 1. světové války u obecního hřbitova. V dotačním titulu jsme byli úspěšní. Obec na opravu dostala dotaci ve výši 80 % uznatelných nákladů, cca 230 000 Kč. Kamennou část opravila oldřichovská restaurátorka Vanesa Trostová. O repliky desek se postarala firma Intersing Praha, desky jsou imitací s patinou mosazi.

Vrchní část památníku byla poškozena daleko více, než jsme mysleli. Pomoc zednického mistra tak byla nezbytná, o zednické práce se zasloužil p. Kněbort z Liberec. 

18. listopadu 2023 jsme opravený pomník padlých představili s obcí veřejnosti. Jen 14 dní předtím se nám dostal do rukou článek z roku 1925, kdy se památník postavil a žehnal. A tak, tušení nemaje, jsme program žehnání opraveného památníku vymysleli velmi podobný jako téměř před 100 lety. V čele průvodu totiž šla tenkráte také kapela, pana Ressela. Začínalo se mší v kostele, pak se v průvodu pokračovalo až ke hřbitovu. Roku 1925 se tu sešly stovky a stovky lidí. Náš průvod byl o poznání skromnější, bylo nás kolem 70. I nám v čele hrála historická kapela Trifikus p. Pavla Jiráska. Pana faráře byste v Dětřichově hledali marně, objekt fary je již dlouhá léta v soukromých rukou a Dětřichov co by farnost přešla již dávno pod Frýdlant. Žehnání se zhostil frýdlantský děkan otec Grzegorz. Z významných hostů dorazil pan senátor Canov, hejtman Libereckého kraje p. Půta s náměstkem Janem Svitákem, slavnostní řeč pronesl badatel Milan Votava z Hejnic. Dorazili i zástupci z řad starostů, za Kunratice Milan Götz, z Višňové p. Scheidl a pan Hovád z Pertoltic. Ač to dopoledne s počasím vypadalo všelijak, po obědě se počasí naštěstí umoudřilo a přestalo pršet. A především nechyběl p. Jarisch s rodinou, což naši radost jen a jen umocnilo. A jen tak pro zajímavost, roku 1925 u památníku pronesl řeč otec Steiner, který působil v Dětřichově, tou dobou byl již ale na penzi v Chrastavě. Jeho řeč s lidmi velmi pohnula, mnohé z padlých a nezvěstných znal osobně, učil je ve škole náboženství, křtil a oddával je. Po jeho projevu bylo hrobové ticho, jeho řeč všechny velmi dojala. Jeho náhrobek byste našli hned za zdí obecního hřbitova vedle náhrobku děkana Langa. Poznat jej není těžké, vrcholová část je zakončena křížem. 

Opravou památníku se podařilo zvelebit další místo v obci.

Dej Pán Bůh věčný odpočinek všem obětem válek! 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář