Jdi na obsah Jdi na menu
 


Úklid kostelní věže

Děkujeme místním členům SDH Dětřichov za pomoc při úklidu šubruňku ve věži kostela sv. Aničky. Na to členky spolku opravdu samy nestačí.

Řízky a malý soudeček Plzně snad přišly vhod ...

Škoda jen, že se to nestihlo dříve, neboť 15.srpna je poslední termín pro odevzdání žádostí na Českoněmeckém fondu budoucnosti. Poněvadž není hotové zaměření věže, zpracovaný ani projekt, natož tak sepsaná smlouva o dílo a zažádáno o stavební povolení  (památkovou péči nevyjímaje), o nutnosti dvojjazyčnosti nemluvě, nezbývá, než počkat a vše pořádně připravit na rok příští a doufat, že se věci pohnou tam, kam mají,  a Anička se dočká nového krovu, prvotní odhady jsou 1 MILION KORUN ČESKÝCH.

Poškození trámoví je vidět místy už na první pohled, pan tesař nás ovšem z kraje tohoto roku ujistil, že situace je téměř vždy horší, než se zprvu zdá ...

Poděkování patří také panu faráři, Mgr. Vítku Audymu z Frýdlantského děkanství, se kterým se nám tu během 2,5 roku rozvinula zdárná spolupráce.

Věž je vyklizená, bude se tak moci začít pracovat na "papírech" a projektovat. V srpnu by měla započít  plánovaná  oprava části střešní krytiny věže, která je již dávno za zenitem. Vymění se 2 z 8 velkých trojúhelníkových "plátů" a do věže tak přestane zatékat velkou prasklinou v plechování.

Jen tak mimochodem ...Zahrada s obvodovou zdí spolu s márnicí a výklenkovou kaplí je v majetku obce, kostel nadále patří církvi. Vynořují se různé dohady, především nelibost ohledně církevních restitucí, jenže tu je také jedno velké ALE. Ne každá farnost musí něco z těchto restitucí dostat. A to už mnozí nevidí ani nevědí.

Kostel je prokazatelně nejstarší památkou obce, celý areál je památkově chráněn od roku 1958. Neutěšený stav kostela byl tím hlavní hnacím motorem ke vzniku spolku. Spolupráce místní římskokatolické farnosti a spolku je momentálně jedinou možností, jak této kulturní památce pomoci. Bude to běh na dlouhou trať, v tomto případě ovšem neplatí omšelé, kdo nic nedělá - nic nezkazí ...