Medovník
Na jednu dortovou formu potřebujeme:
Těsto
250 g hladké mouky
30 g másla
1 lžíce jedlé sody
100 g moučkový cukr
2 lžíce medu
1 vejce
Krém
1 plechovka salka
250 g másla
Na obalení a ozdobu cca 150 g mletých vlašských ořechů.
Jak na to?
Máslo, vejce, cukr a med zahřejeme ve vodní lázni. Mícháme postupně mouku a jedlou sodu. Vše vypracujeme do těsta a necháme chvilku odležet.
Na pomoučněném válu si těsto rozdělíme do 5 stejných dílů. Postupně díly rozválíme na pláty a vykrajujeme podle dortové formy. Z odkrojů vytvoříme 6. díl, takže ve finále budeme mít 6 placek. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 4-5 minut. Na krém si připravíme změklé máslo, které vyšleháme doběla. Postupně do másla přidáváme uvařené salko, uzavřené salko si ve vodě provaříme na 2 hodiny den předtím. Po vychladnutí plátů je potřeme krémem i boky medovníku. poté natřený medovník obalíme namletými ořechy a necháme odležet na 24 hodin.
S chutí do toho!