Jdi na obsah Jdi na menu
 


26. 12. 2016

Bomba CO2

Výroba CO2 kvašením není zrovna ideální řešení, protože výdrž láhve je pouze asi tři dny. Potom je třeba přidat cukr nebo připravit novou láhev. Takový proces je náročný. Také to vyžaduje otevírání ventilu ráno a uzavírání večer, aby aplikace CO2 fungovala pouze za světla. Protože proces kvašení nejde jednoduše zastavit, je nutný druhý ventil, který zamezí explozi láhve, pokud se CO2 zrovna nedodává do akvária. Toto by možné automatizovat pomocí elektricky řízeného ventilu, který stojí kolem 1000 Kč, s časově spínací zásuvkou za asi 200 Kč. Avšak při takové investici do ventilu by nedávalo smysl použití nízkonákladového řešení CO2 kvašením. Na eBay jsem viděl elektrický ventil z Číny za asi 300 Kč. Ale nemám moc důvěru ve výrobky určené pro Čínský trh, protože nedodržují izolační mezery vyžadované českými normami. Kdyby by šlo o napětí do 24 V, tak bych o tom uvažoval. Ale na 230 V? To je dost riskantní.

Když jsem zvážil všechny argumenty, rozhodl jsem se pro koupi bomby CO2. Akvaristika Sklorex prodává sety již naplněných lahví s elektrickým ventilem za 3200 Kč. Zároveň se u nich dá koupit časově spínací zásuvka na ovládání ventilu CO2. Vybral jsem digitální verzi. Je nutné, aby si spínací zásuvka podržela čas a nastavení v případě výpadku elektřiny. Protože jsem pro zboží musel jet do Brna, raději jsem vše objednal přes internet s možností vyzvednutí v obchodě. Při té příležitosti jsem objednal i bublinkoměr.

K objednávce s bombou CO2 jsem připojil i další nutné věci, abych mohl řešit situaci nemocných ryb: lék eSha Exit 20 ml, který má dobré reference na léčení krupičky (Ichtyophthirius multifiliis). Dále jsem objednal topítko Diversa ThermoPlus 50 W a filtr Diversa Claro 300, abych měl nějakou výbavu pro karanténní akvárium. Ještě jsem objednal kuličky hnojiva Bivoj od Rataje, které se vkládají do písku.

Mimochodem, z nemocných Teter krvavých (Hyphessobrycon eques) nepřežila žádná. Nemoc se objevila i na dalších rybách – Cichlidkách ramirezových (Mikrogeophagus ramirezi). Ty pocházely také z obchodu Dr. Šponara. Obávám se, že do obchodu Dr. Šponara jsem zavítal naposledy.

V pátek 23.12. jsme vyzvedli objednané zboží v akvaristice Sklorex v Brně. Ještě jsem koupil 4 m vysokotlaké hadičky a 100 g filtrační vaty Sera. Vata je náhradou filtrační vaty Poly Pad od Juwelu. Při ceně 68 Kč za 100 g vyjde hodně levněji než originální vata. Pouze je nutno ji nastříhat.

Doma jsem okamžitě aplikoval lék eSha Exit. Aplikuje se tři dny. Po třetím dnu nemoc ze zasažených ryb opravdu zmizela.

Bombu CO2 jsem zapojil až v pondělí 26.12.Nechal jsem doběhnout rozdělanou láhev s kvašením. Na bombu jsem připojil zpětný ventil a pak přes počítadlo bublinek do vzduchovacího kamene v akváriu. Spínací zásuvku jsem naprogramoval na zapnutí v 8.00 a vypnutí v 17.30.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář