Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mladý cukrář Mario

4. 5. 2017

Náš první rozhovor jsem udělala s Máriem,který mne zaujal na našich facebookových stránkách Sladké snění. Jednou jsem vyzvala naše čtenáře,aby mi poslaly jejich cukrářské výtvory. Není moc obvyklé,že peče chlap,tak mne napadlo ,udělat s ním náš první rozhovor.


1. Není moc obvyklé,aby tak mladý člověk jako ty měl za koníček pečení. A ještě když jsi chlap. Jak si se k pečení dostal? Peče někdo u Vás v rodině?  ...maminka,babička...?

Vaření mě vždy bavilo, proto jsem nastoupil jako kuchař-číšník na střední hotelovou školu v Ostravě. V průběhu studia jsem mimo vaření začal také péct. Časem jsem začal péct s mamkou od mé kamarádky, která peče dorty známým. Po vyučení jsem nastoupil do prvního ročníku jako cukrář. Jakožto někdo, kdo už má nějaké základy v pečení, jsem byl docela zklamán. Nastoupil jsem do jedné nejmenovaného cukrářství v Ostravě, tam jsem byl zklamaný jednak z kolektivu a práce, kterou jsem měl vykonávat a z toho jak se v dnešní době nahrazují kvalitní suroviny, které jsou základ dobrého dezertu levnými náhražkami. Chvilku jsem měl praxi i na škole, po té jsme si měli vybrat provozovnu. Nastoupil jsem do lepšího hotelu, kde měli středisko pro cukrářskou výrobu. Po té co jsem krájel rohlíky, sekal ořechy a dělal sladké knedlíky, jsem si uvědomil, že studovat cukráře pro mě nemá smysl. Nastoupil jsem do první plně bezlepkové restaurace jako kuchař, ale mimo jiné jsem dělal i dezerty (cupcakes, tartaletky, pies a cheeescakes). Za nějakou dobu jsem odešel do zahraničí, kde jsem nepracoval v oboru, ale přesto jsem pekl. Nedávno jsem se vrátil a pečení jsem se začal věnovat víc aktivněji. Jinak moje mamka je úžasná kuchařka a ještě lépe peče. Je mi také velkou inspirací.

2. Máš nějaký svůj vzor?

Mým vzorem/inspirací je moje mamka, pak klasické kuchařky (Marie Sandtnerová). Další stránky na sociálních sítích, které sleduji (fotorecepty, videa).

3. Je nějaký recept,co máš nejraději?

Jedním z mých nejoblíbenějších receptů je pařížský krém, na který jsem náhodou narazil na internetu, po té jsem ho upravil k své dokonalosti a na to jsem pyšný. Jinak jeden z nejoblíbenějších dortů, který mi chutná je Schwarzwaldský dort.

4. Co jsi už všechno pekl?

Pekl jsem toho už dost, rád zkouším nové recepty. Pekl jsem dorty, makronky, věnečky, tartaletky, cupcakes ...

5. Máš nějakou veselou příhodu z pečení, s kterou by si se s námi rád podělil?

Stalo se to před dvěma lety, při pečení dortu pro sestru (měla to být panenka - Elsa z Frozen). Nevím co jsem udělal špatně, ale krém nechtěl tuhnout a při potahování fondán stále padal, nedržel tak jak bych chtěl, když jsem ho spravoval asi na potřetí, tak jsem se rozčílil a dort letěl vzduchem na podlahu. Zbyla z něho jedna hrouda. P.S. Jinak nemám trpělivost na puzzle a podobné titěrnosti, ale u dortů jsem většinou klidný a rád si s němy pohraju, ale co je moc, to je moc.

6. Čeho by jsi chtěl v cukrařině dosáhnout?

Určitě bych si chtěl otevřít svou cukrárnu, ne klasickou českou, měla by být v zahraničním moderním stylu i když trošku taková "old school". I pro lidi co mají celiakii (nesnášenlivost na lepek).

7. Pro koho nejraději pečeš?

Nejraději peču pro své známé/rodinu. Zkrátka pro lidi, které mám rád.


18053200_1521985161168600_563663518_o.jpg


mario-1.jpg