Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dorty - první část

15. 9. 2017

 

DORT PODKOVA

 

Ingredience:

Světlý korpus: 3 vejce, 120 g cukru krupice, 3 lžíce oleje, 120 g hladké mouky
Kávový korpus: 3 vejce, 120 g cukru krupice, 2 lžíce oleje, 120 g hladké mouky,

1 lžíce horké vody, 2 vrchovaté lžičky rozpustné kávy
Tmavý korpus: 3 vejce, 120 g cukru krupice, 3 lžíce oleje, 100 g hladké mouky,

20 g kakaového prášku
Krém 1: karamelový
Krém 2: světlý vanilkový
Poleva: cukrová obarvená na světle zeleno
Dále: rum, kokos, marcipánové ozdoby

Postup:

Korpusy: z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Postupně po jednom zašleháme žloutky

a po lžících olej. Nakonec zlehka vmícháme mouku. U kávového korpusu rozmícháme

kávu v horké vodě a toto zašleháme do vaječné pěny místo třetí lžíce oleje. U tmavého korpusu smícháme kakao s moukou.
Těsto nalijeme do formy s vymazaným a vysypaným dnem a upečeme (asi 20 minut při 190°C).
Vychladlé korpusy pokropíme rumem a spojíme karamelovým krémem. Tímto krémem lehce potřeme i boky dortu, jenom na vyrovnání nerovností. Dáme ztuhnout do ledničky.
Boky ztuhlého dortu potřeme znovu, tentokrát světlým krémem a obalíme kokosem.

Povrch dortu polijeme cukrovou polevou.
Zbytek krému obarvíme rovněž na zeleno, ozdobně nastříkáme po obvodu podkovy

a libovolně dozdobíme marcipánovými ozdobami.

JAHODOVÁ BOMBA

 

Těsto:

Na roládu: 3 vejce, 100 g hladké mouky, 80 g pískového cukru , 1 sáček vanilkového cukru,

100 g jahodové marmelády

Náplň:

500 g měkkého tvarohu, 250 g jahod, 200 g másla, 200 g moučkového cukru

1 vanilkový cukr

Postup:

Vejce ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Zlehka vmícháme prosetou mouku. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. V troubě předehřáté na 200 °C ho pečeme asi 8 minut.
Upečený korpus ihned lehce poprášíme moukou a obrátíme ho na utěrku. Když vychladne, opatrně z něj odtrhneme papír, na kterém se pekl. Korpus potřeme marmeládou, pomocí utěrky ho svineme do rolády a v chladu necháme zatuhnout.
Máslo vyšleháme s oběma cukry do pěny. Přimícháme měkký tvaroh a nakonec celé jahody (část si jich necháme stranou na ozdobení).
Roládu nakrájíme na tenké plátky. Hlubokou mísu vyložíme kousky rolády. Klademe je těsně vedle sebe. Potom ji naplníme tvarohovým krémem a navrch rozložíme plátky rolády.

Mísu uložíme alespoň na 4 hodiny do chladna.

Když dezert zatuhne, vyklopíme ho a dozdobíme zbylými jahodami.

JAHODOVÝ DORT

 

Těsto:

100 g tuku, 100 g cukr krupice, 130 g mouka polohrubá, 2 vejce, 1 vanilkový cukr

Jahodový top:

500 g jahody, 50 g jahodová marmeláda, 1 dortové želé

Postup:

Tuk (máslo) vyšleháme s 50 g cukru, vanilkovým cukrem, 2 žloutky a šleháme v hustou pěnu. 2 bílky vyšleháme s 50 g cukru do tuhého sněhu. Obě hmoty spojíme, lehce zamícháme mouku a dáme péct v dortové formě o průměru 24 cm (předehřátá trouba 180°C). Korpus necháme vychladnout, potřeme marmeládou, poklademe jahodami a zalijeme dortovým želé.. Po vychladnutí krájíme na porce.

 

VANILKOVÝ DORT

 

Ingredience

Těsto: 5 vajec, špetka soli, 200 g hladké mouky, 200 g cukru krupice, 5 lžic oleje
Krém: 400 ml mléka, 1 sáček prášku Zlatý klas (prodává se na Slovensku), 1 vanilkový cukr, 250 g másla, 150 g moučkového cukru. 1 lžička vanilkového aroma
Poleva: 140 g ztuženého tuku, 4 lžíce mléka, 280 g moučkového cukru

Postup:

Bílky šleháme se špetkou soli. Až se začne tvořit bílá pěna, přidáme cukr a ušleháme tuhý lesklý sníh. Do sněhu po jednom zašleháváme žloutky a po lžících olej. Nakonec vařečkou zlehka vmícháme mouku. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy a upečeme (180°C asi 35 minut). Necháme vychladnout. Studený korpus dvakrát podélně rozřízneme. Zlatý klas rozmícháme s vanilkovým cukrem v troše mléka. Zbytek mléka zahříváme na plotně, do horkého vlijeme mléko s rozmíchaným práškem a cukrem a za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme asi 1 minutu. Odstavíme a za občasného míchání necháme vychladnout (možno urychlit postavením do studené vody). Máslo s cukrem ušleháme do pěny a postupně po lžících zašleháváme vychladlý Zlatý klas. Nakonec vešleháme vanilkové aroma. Jednotlivé pláty dortu pokropíme rumem nebo ovocnou šťávou, pomažeme krémem a složíme na sebe. Potřeme i boky dortu a obalíme kokosem. Povrch dortu polijeme polevou a po zaschnutí dozdobíme zbytkem krému, případně jinými ozdobami.

MRKVOVÝ DORT


Ingredience:

50 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 250 g mrkve, 100 g másla, 100 g cukru,
5 vajec, 2 lžíce rumu, 120 g mandlí, 120 g kokosu

Na kokosový krém:

200 g strouhaného kokosu, 200g másla, 200 g mléka, 120 g cukru moučky

Postup:
Mrkev očistěte a nastrouhejte na křenovém struhadle. Máslo s cukrem utřete do pěny. Oddělte bílky od žloutků. Žloutky s rumem pomalu vmíchejte do máslové pěny. Mouku prosejte

s práškem do pečiva a zlehka ji vmíchejte do máslové pěny, přidejte mrkev, mandle, kokos

a nakonec vmíchejte sníh ušlehaný z bílků. Těsto vlijte do dortové formy, kterou jste vymazala tukem a vysypala hrubou moukou. Dort podélně rozřízněte a promažte meruňkovou marmeládou nebo naplňte koksovým krémem, který připravíte následovně: Máslo utřete s cukrem. Mléko přiveďte k varu a kokos v něm spařte. Po zchladnutí kokos vmíchejte po částech do máslové směsi. Dort ozdobte podle vlastní fantazie.

 

ČOKOLÁDOVÝ DORT

 

Ingredience

Korpus:

6 vajec, 150 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 250 g mletých ořechů,

1 lžíce hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, půl lžičky mleté skořice
Náplň:

750 ml smetany ke šlehání, 3 sáčky ztuž.šlehačky, 1 lžíce moučkového cukru,

1 vanilkový cukr, 100 g hořké čokolády
Na ozdobu: lískové oříšky, kakao

Postup:

Celá vejce s oběma cukry ušleháme do husté světlé pěny. V mouce rozmícháme prášek do pečiva a skořici, vmícháme do ořechů a zlehka všechno zamícháme do vaječné pěny. Nalijeme do vymazané a vysypané formy (průměr 24 cm). Při 180°C pečeme cca 30 minut (zkoušíme špejlí).
Smetanu s oběma cukry a ztuž. šlehačky vyšleháme dotuha. Asi polovinu ušlehané smetany odebereme a vmícháme do ní nastrouhanou čokoládu.
Studený korpus vodorovně rozpůlíme. Na dolní polovinu rozetřeme šlehačku s čokoládou, asi tři lžíce si necháme. Přiklopíme horní polovinu korpusu, zlehka přimáčkneme a boky dortu potřeme zbytkem čokoládové šlehačky. Na horní stranu dortu rozetřeme bílou šlehačku, opět si trochu necháme bokem. Poprášíme kakaovým práškem, z odložené šlehačky naděláme kopečky a dozdobíme lískovými oříšky, případně čokoládovými ozdobami.

 

PUDINKOVÝ DORT S OVOCEM

 

Ingredience

Těsto: 2 vejce, 2 lžíce cukru, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce oleje
Pudink: 1 l mléka, 1 pudinkový prášek čokoládový a 1 vanilkový, 4 lžíce cukru,

dětské piškoty
Na ozdobu: 1 plechovka kompotu z mandarinek, pár ostružin,

1 sáček dortového želé červeného, cukr

Postup:

Vejce s cukrem ušleháme do husté světlé pěny. Zlehka přimícháme mouku a olej. Těsto urovnáme do dortové formy, jejíž dno jsme vymazali a vysypali moukou. Pečeme při 200°C asi 20 minut. Necháme vychladnout. Z půl litru mléka a 2 lžic cukru uvaříme čokoládový pudink. Nalijeme ho na studený piškot do formy a hustě poklademe piškoty. Ze zbývajícího mléka a cukru uvaříme vanilkový pudink, nalijeme na piškoty a necháme zchladnout. Povrch pudinku poklademe ovocem. Šťávu z kompotu doplníme vodou na 1/4 l a uvaříme z ní želé podle návodu na sáčku. Želé rovnoměrně nalijeme na ovoce a necháme ztuhnout. Dort dáme do ledničky pořádně vychladit.
Lze použít jakékoliv jiné ovoce (čerstvé či kompotované), případně jiný pudink podle vlastní chuti.