Jdi na obsah Jdi na menu

2.DEN - Bled, Savica, Bohinj, Vogel, Vintgar

Ráno jsme vyrazili pro naftu za 1.079 euro, nasnídali jsme se a vyrazili k 60km vzdáleným slovinským hranicím. K nim vede první stoupání. Na hranicích se nachází obchod KOMPAS - kde je možné zakoupit dálniční známku, ale vzhledem k délce slovinských dálnic a k tomu, že ani nevedou cestou, kudy jsme jeli my, jsme známku oželeli.

Po vjezdu do Slovinska se vám otevře údolí a krásný pohled. Po několika kilometrech jsme zastavili na pěkném odpočívadle na snídani a poté jsme pokračovali k jezeru Bled, které původně nebylo v plánu jako první navštívené místo, ale chtěli jsme ho vidět dříve než se poakzí počasí.

Jezero Bled je neznámější památkou Slovinska, uvnitř jezera se nachází jediný ostrov Slovinska - Otok a nad jezerem se tyčí Bledský hrad.. Okolo jezera se vine dřevěná lávka s lavičkami odkud je krásný výhled na Otok. Je zde možnost se nechat na Otok dovézt taxi lodí a nebo si půjčit lodičku.

Jezero je ledovcového původu, ale i přesto není studené a to díky termálním pramenům. Díky nim je také možné se v jezeře koupat.

U jezera se nachází placené parkoviště, ale pokud se mu chcete vyhnout tak 600m od jezera - na kopci se nachází neplacené poměrně velké parkoviště (bez značených parkovacích míst). Cesta k jezeru odtud vede skrz les a tak se nezapotíte ani při cestě do kopce.

Následoval výlet k vodopádu Savica - u něj se nachází několik parkovacích míst bez placení a potom placené parkoviště za 3 eura. Po lehkém stoupání dojdete k pokladně, kde zaplatíte za vstup 3 eura za dospělého. Po cestě můžete vidět jezero Bohinj a na konci cesty vodopád Šum s krásně modrou vodou.

Několik kilometrů zpět se nachází město Ukanc, odkud se dá vyjet lanovkou na vrchol Vogel - buď pouze cable car pro studenta za 12 euro a nebo navázat chair liftem a dojet ještě výše. Cestou na Vogel máte možnost vidět celé jezero Bohinj. Na Vogelu se nachází restaurace, několik laviček s výhledem a několik možností na poměrně dlouhé procházky.

Při výhledu na Bohinj jsme zatoužili se vykoupat a tak jsme jeli na jedno placené parkoviště - 15 minut zdarma, 1 euro za hodinu - voda byla studená a začalo pršet, takže jsme stihli 15 minutový limit bez placení!

Den jsme zakončili asi 4km dlouhou procházkou v soutěsce Vintgar, která je vymodelovaná řekou Soča, která nás po většinu výletu provázela. Soutěskou se dá dojít až k vodopádu Šum a v řece můžete vidět několik druhů prstruhů. Nachází se zde velké neplacené parkoviště a vstupné je 4 eura.

Nakonec jsme se ještě vrátili k jezeru Bled a vykoupali se.

Přespali jsme v autě na jednom z odpočívadel.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář