ŠPALDOVÁ BUCHTA S MÁKEM, OVOCEM A CHIA SEMÍNKY
Prázdniny začínají a kromě letních prosluněných dnů
nám příroda dopřává i spoustu ovoce, z kterého se peče
jedna radost.
Tenhle moučník vznikl čistě náhodou, když jsem si ze
zahrady přinesla mísu malin a přemýšlela, co s nimi.
Naše rodina má ráda nepečené dortíky z ledničky- a
přiznám se, že já také - je to moc dobré a hlavně
RYCHLÉ. Ale tentokrát nepřicházel v úvahu- splnil už
svůj účel o pár dnů dříve.
A pak mě napadlo, proč nezkusit zkombinovat maliny s
mákem. Maliny jsou chuťově výrazné a s mákem
vytvoří ideální kombinaci.
A to bych nebyla já, abych cukr nenahradila medem,
bilou mouku celozrnnou špaldovou a do těsta nepřidala
alespoň trochu chia semínek .
Buchta tak rázem získá úplně jiný rozměr. Díky
obsaženému máku a chia semínkům dodáte tělu mimo
jiné vápník či železo. Maliny a borůvky nám poslouží
jako zdroj draslíku nebo železa. Celozrnná špaldová
mouka vzniká mletím celého zrna, a tak si zachovává
spoustu živin. Kdo ještě nevyzkoušel z této mouky péct,
tak vřele doporučuji. A k domácímu medu snad není ani
co dodat – kromě draslíku, vápníku nebo hořčíku
obsahuje v malém množství i vitamíny skupiny B.
Takže i péct se dá zdravě.
Těsto:
400g celozrnné špaldové mouky
1 prášek do pečiva (nejlépe bezfosfátový)
400ml jogurtu
2 vejce
2 lžíce medu (lze i více)
1 lžička chia semínek
mléko dle potřeby
Maková nádivka:
1 hrnek mletého máku
¾ hrnku mléka
špetka škořice
mák s mlékem svaříme a dochutíme citron. štávou, třtin.
cukrem (medem)
ovoce – maliny, borůvky
Postup:
Vejce s medem rozmícháme a následně přidáme jogurt.
Do této směsi vmícháme mouku s rozmíchaným
práškem do pečiva a lžičkou chia semínek. Přidáme
mléko - aby vzniklo lité těsto. ¾ těsta vlijeme do
menšího (vymazaného a vysypaného) pekáče. Na těsto
rozprostřeme makovou nádivku. Opatrně rozetřeme
stěrkou a poklademe ovocem. Navrch dáme zbytek těsta
a opět stěrkou zahladíme. Dáme péct do vyhřáté trouby
na 180 stupňů. Pečeme přibližně 20 min.
Dobrou chuť .