Jdi na obsah Jdi na menu
 


kaktusy

496c617d0af38.jpg

Kaktusy zahrnují asi 1900 druhů ve 127 rodech pocházejích převážně z Ameriky, kde jsou rozšířeny od Kanady až po Patagonii. Největší počet druhů se vyskytuje v oblasti jihozápadu USA a severozápadu Mexika a také v jihoamerických Andách.Nejčastěji se vyskytují na horách,kamenných pouštích a savanách.Snášejí vysoké teploty a pražící slunce. Kaktusy náležejí mezi oblíbené a obecně známé okrasné rostliny, pěstované v nepřeberném množství druhů. Jsou to vytrvalé sukulentní rostliny dosti rozmanitého vzhledu. Většina pozemních druhů má kulovitý až sloupcovitý, popřípadě i zploštělý a článkovaný dužnatý stonek . Stonek je na povrchu hrbolkatý, žebernatý až křídlatý. Většina druhů kaktusů je bezlistá a listy jsou přeměněny v ostny.Květy kaktusů jsou často pohledné a nápadné, zpravidla jednotlivé, řidčeji po několika na vrcholcích areol nebo uspořádané v latovitých či vrcholíkovitých květenstvích.U většiny druhů jsou oboupohlavné a pravidelné. Květy mají dlouhou češuli, která je holá nebo pokrytá listenovitými šupinami, areolami, trichomy nebo i ostny. Okvětí je většinou složeno z velkého počtu lístků postupně přecházejících od kališních ke korunním. Plodem je dužnatá nebo suchá, za zralosti nepukavá nebo pukající bobule. Plody mohou být na povrchu lysé, šupinaté, chlupaté nebo ostnité. Semen bývá mnoho.

10-daydream-flowers-avec-devise.gif

pěstování kaktusů

Pěstování kaktusů není, při dodržení několika podmínek, žádná velká věda a zvládne ho každý alespoň trochu trpělivý člověk.
Kaktusy jsou rostliny, u kterých se střídá období růstu s obdobím vegetačního klidu.
Od jara do podzimu potřebují kaktusy světlo a teplo. Toho lze nejsnáze dosáhnout ve skleníku. Kdo má zahradu, může umístit sbírku do různých pařenišť, či pod jinak zhotovené přístřešky. Lze je však i možné mít např. na balkónech, lodžiích nebo okenních parapetech směřovaných alespoň částečně k jihu.Pokud rostlinám poskytnete dobré podmínky, odmění se vám krásným, pravidelným růstem, velkým vytrněním a nádhernými květy. Zimuje ve vytápěném skleníku nebo v suchém sklepě nebo alespoň v nejchladnější, nevytápěné místnost či chodbě. Během zimování kaktusy zastavují růst a nepotřebují světlo. Během zimování kaktusy nezaléváme!
Zimování v chladu je předpokladem pro bohaté kvetení v příští sezóně. . Na jaře přemístíme kaktusy na jejich letní stanoviště. Zastíníme je, musí si postupně a opatrně přivykat na sluníčko,aby se nespálily. Ideální je rozptýlené světlo. Kaktusy necháme, ať se probudí. To, že jsou probuzené, poznáme podle toho, že začnou růst a některé nasazují poupata. Teprve tehdy můžeme kaktusy zalít.
K zálivce nejlépe poslouží dešťová voda nebo alespoň několik dnů odstátá voda z vodovodu. Teplota vody k zálivce by měla být mírně teplá, určitě ne ledově studená. Doporučuje se zalévat ráno nebo večer. Teplota vody by neměla být nižší, než teplota vzduchu.
Každou další zálivku je možné provést teprve až substrát dokonale proschne  je lepší dvakrát nezalít, než jednou zalít zbytečně.
Pokud si nejsme jisti, raději nezaléváme!Poslední podzimní zálivku provedeme tak aby substrát stihl proschnout před přemístěním rostlin na zimní stanoviště. Opět platí, že pokud si nejsme jisti, raději už nezaléváme.

Přesazování

Kaktusy přesazujeme pokud je jim už květináč malý, chceme rozesadit rostliny pěstované v jedné misce nebo pokud je substrát vyčerpaný. Přesazujeme nejlépe na jaře. Rostlinu vyjmeme z květináče a kořeny zbavíme co nejvíce staré zeminy. Nový květináč by měl být o málo větší než průměr těla kaktusu. Po přesazení necháme kaktus minimálně další cca tři dny odpočinout a pak teprve můžeme zalévat.

Rozmnožování kaktusů

Kaktusy množíme výsevem semínek nebo prostřednictvím zakořeněných odnoží nebo řízků (seříznutých částí). Nejvhodnější čas na výsev je únor až březen. Sterilizujeme semena, výsevní nádobu i substrát. Nádobu volíme podle množství vysévaných semen. Lze použít různé krabičky s průhledným víčkem, zavařovací sklenice nebo i malé květináčky. Substrát doporučuji  jemnější než pro dospělé rostliny. Semena vyséváme na povrch a nezasypáváme. Nádobu uzavřeme víčkem nebo zabalíme do folie. Nádoby umístíme na světlo, ale ne na přímé slunce. Většina druhů klíčí už po několika dnech. Nádoby odkryjeme teprve až jsou semenáčky dostatečně velké. Zaléváme často a přesazujeme až v příštím roce.

U druhů, které vytvářejí odnože stačí oddělit odnož, nechat zakořenit a poté zasadit.Oddělenou odnož necháme týden odpočinout a poté zasadíme. Zakořenit necháváme v suchu a mimo přímé slunce.