Jdi na obsah Jdi na menu
 


2014

img_5997--2-.jpg

 

Tožický poutník

Dětský den se letos nesl ve znamení putování – 41 poutníků od 1 roku do 11 let   vybavených novodobými ranečky prošlo 9 stanovišť, kde si připomenuli, jaké důležité   vlastnosti musí poutník mít, splnili různé úkoly a kromě dalších odměn si odnesli   barevné šňůrky, ze kterých si poté upletli náramek, aby je dobré vlastnosti provázely na   jejich další pouti životem.

I letos byl nejoblíbenější úkol chůze po lanech zavěšených na mohutných kaštanech na tožické návsi, ale líbilo se také házení kloboukem na hůl, skákání v pytli, hádání hádanek a poznávání bylinek u babičky, nebo rozhodování, co si vzít s sebou na cesty, u dvou trampů. Poutníci se také dozvěděli, kde na mapě najdou Tožici a k čemu slouží kompas, pomohli hospodyni roztřídit brambory a ti větší přišít knoflík, vyprávěli pohádky a zjistili, že zvlášť v horkých dnech je dobré, když má poutník čím nabírat vodu.

Odpoledne upoceným poutníkům zpestřil Pavel Baťha, který za traktorem přivezl z několikakubíkovou nádrž vody a benzínovým čerpadlem s hadicí zajistil krátkou lokální průtrž mračen, na kterou se děti již tradičně moc těší. Naštěstí všichni brzy uschli a mohli si celé odpoledne na návsi dál hrát.

Při této příležitosti bych jako organizátorka dětského dne chtěla říct, že si nesmírně vážím podpory všech dospělých a starších dětí, kteří jsou ochotni mi celé dopoledne pomáhat na stanovištích. Letos byli dokonce oblečeni v dobových krojích a rodiče poutníků si nemohli vynachválit jejich ochotu a vstřícnost. Jsem moc ráda, že se našlo tolik pomocníků a další se přihlásili na příští rok. Bez nich by to opravdu nešlo. Zvlášť bych chtěla poděkovat Janě Matějovské a její mamince paní Slaninové z Olbramovic za ušití batůžků pro poutníky a krojů pro hlídače stanovišť a také za zapůjčení originálních krojů.

 V neposlední řadě se obě akce mohly uskutečnit díky Městu Bystřice, které nás podpořilo dotací a zapůjčením stojanu na vodu, SDH Tožice, paní Marcele Černé, paní Etele Koukolíkové – Papírnictví Bystřice a společnosti Mars Czech s.r.o.

 

Veškerá fotodokumentace na: https://prateletozice.rajce.idnes.cz/2014_-_detsky_den/

nebo na FB: 

https://www.facebook.com/pg/P%C5%99%C3%A1tel%C3%A9-To%C5%BEice-1762613494038518/photos/?tab=album&album_id=1772475286385672