Jdi na obsah Jdi na menu
 


2019

 

                                             foto_pro_www.jpg

Nenadálé ochlazení nás letos při otevírání nového archeoparku na Tožici nezaskočilo, protože „doba ledová je dobá ledová“. Snažili jsme se statečně vypořádat i s velkým náporem dětských návštěvníků, kterých přišlo rekordních 87 a pokořili jsme i rekord vzdálenosti, protože dva kluci k nám zavítali až z Atlanty! Všechny děti i jejich rodiče přivítal náš maskot – slaměný mamut. Před vstupem do pravěku si prošly bosou stezku vývoje člověka a čekalo na ně i tradiční šplhání po lanech. Poté si mohly vyrobit pravěké šperky, vyzkoušet přenášení ohně, zahrát si na lovce i sběrače (některé děti si i statečně došly pro vodu hlídanou našimi dvěma Neandrtálci) a namalovat jeskynní malby. Zvlášť u nejmenších dětí bylo velmi oblíbené pravěké naleziště kostí a jiných fosilií. Stavební firmě Králík s.r.o. z Božkovic děkujeme za bezplatné zapůjčení kontejneru, díky kterému vzniklo největší pískoviště na Tožici. Doufáme, že jste se u nás nejen pobavili, ale i něco zajímavého dozvěděli. Také děkujeme panu Liboru Balákovi, že jsme mohli použít jeho obrázky k dotvoření pravěké atmosféry.

A jak se vlastně bude jmenovat mamut? Vymyslely jste přes 60 krásných jmen a nám se z nich těžce vybíralo. Nakonec jsme se rozhodli, že mamut bude mít jmen více. U mamutů se navíc velmi složitě určuje pohlaví, a tak jsme pro jistotu vybrali variantu pro kluka i pro holku: Mamuťák Eda Artuš Hromádka Tožičák, zvaný Tonda, a Matylda Adélka Rózinka Tlamutová, zvaná Tonda.

Odpoledne nám i letos zpestřila Monika Klímová a Jana Kramperová, které povozily děti na koních, a také improvizovaná aukce pravěkého umění, kde se dražily obrazy tožických umělců, z nichž některé před tím posloužily jako terče.

Moc děkujeme všem, kteří nám pomohli s organizací. Stále aktivněji se zapojují starší děti, letos si některá stanoviště téměř samy připravily a vyrobily i našeho mamuta. Nejvíc nás těší, že pomáháte rádi.

            A na závěr jedna krásná zpráva – veliké díky patří letos vám všem, kteří jste přispěli do našich kasiček na pomoc Marušce Buriánkové. I s výtěžkem z výše zmíněné aukce jsme vybrali neuvěřitelných 26 816,-Kč.

Veškerá fotodokumentace viz: https://prateletozice.rajce.idnes.cz/2019_-_DD_-_Tozice_v_praveku

nebo na našem FB profilu: https://www.facebook.com/pg/P%C5%99%C3%A1tel%C3%A9-To%C5%BEice-1762613494038518/photos/?tab=album&album_id=2104192609880603