Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jaké návazce na lov kaprů


 Materiály vhodné k výrobě návazců se dají v zásadě rozdělit do čtyř základních skupin.
1) návazce vyrobené z kmenového monofilního vlasce
2) návazce z pletených šňůrek
3) návazce z multivlákna
4) návazce z monofilního vlasce typu AMNESIA

1) Použijete kmenový vlasec, navinutý v navijáku. Pomocí pružného uzlu přivážete vlasec k očku obratlíku a tím samým způsobem připevníte i háček s očkem. Dalším krokem bude vytvoření vlasového přívěsu na který použijeme nějakou tenkou pletenou šňůrku. Délku vlasu si zvolíme podle velikosti používané nástrahy, na jednom konci uděláme smyčku na zarážku a druhý konec přivážeme pod očko háčku. Tento druh návazce je vhodný především pro ty, kteří chtějí začít s chytáním pomocí vlasové metody a potřebují pochopit a ověřit si její funkčnost v praxi.


2) Návazce z pletených šňůrek jsou díky svoji měkkosti pro kapra téměř neviditelné. V dnešní době si je můžete koupit v kterémkoli rybářském obchodě. Velkou a jedinou nevýhodou pletených šňůrek je neustálá snaha se zamotávat, proto je bezpodmínečně nutné přidat do montáže hadičku proti zamotání., která musí být delší než návazec. K navázání háčku je nejjednodušší použít bezuzlové vázání, které je velice spolehlivé a nemusíte si dělat starosti s dodatečnou výrobou vlasu.




3) Dalším výborným materiálem na výrobu návazců je MULTISTRAND. Jedná se o bílou šňůrku, kterou tvoří několik nespletených vláken, které vytvářejí tzv. „pavučinový efekt”, a proto tenhle návazec dokáže přelstít i ty nejopatrnější kapry. Nevýhodou je zachytávání jednotlivých vláken o nečistoty dna a ztoho vyplývá použití převážně na písčitém dně. Tenhle nedostatek pomůže vyřešit použítím obaleného multistrandu v laminátové slupce, který se prodává pod názvem Snake skin.

4) AMNESIA -  je monofilní vlasec , který vyniká především svojí tuhostí. Tenhle návazec se používá na hodně prochytaných vodách, kde kapři velmi dobře znají boilies jako nástrahu a hodně pečlivě zkoumají každé sousto. Ve chvíli, kdy nasají boilies na návazci už ho nejsou schopni díky jeho tuhosti  vypudit z tlamky a dochází tak k záběru. U amnesie se používá k přivázání obratlíku smyčka, která dovoluje návazci větší pohyb do stran, a tím se nástraha chová mnohem přirozeněji. Tenhle materiál se téměř nezamotává, a proto není nutné přidávat trubičku proti zamotání.
  Igor Samko    

Pokud se Vám článek líbil, podpořte ho prosím svým laikem, případně ohodnoťte hvězdičkou. Uvítáme především komentáře k rozvinutí diskuzí s vašimi názory a zkušenostmi k danému tématu. Registrace k psaní komentářů není nutná.