Jdi na obsah Jdi na menu

The Irish Folk Festival 2017

26. 11. 2017

img_20171029_180107.jpgPřed měsícem jsem se vydal se svými tanečními přáteli na irský festival do německého Selbu, který je kousek od českého Chebu. Největší motivací, proč na tuto akci jet, byla irská taneční skupina Fusion Fighters. Tato performance, která je složena z nejlepších tanečníků na světě, se zaměřuje na moderní styl tance. Vyrazili jsme někdy po obědě za velkého vichru, o kterém hlásili, že bude velmi nebezpečný, ale i na nepřízeň tohoto počasí jsme to nevzdali a do Selbu dorazili něco málo před pátou hodinou odpolední. Stihli jsme rychlou procházku hlavním centrem, kde jsme si vyfotili kostel a pak hurá do kulturního centra. Velmi mě překvapilo, že sál byl zaplněn do posledních míst. Nečekal jsem, že Němci mají takový zájem o irskou kulturu.

ZAHÁJENÍ PŘEDSTAVENÍ

Na scénu přichází pořadatel, kde v úvodním slově představuje umělce, kteří v tento večer vystoupí. Také zmiňuje, že to je již přes 20 let, co byla poprvé na světě představena první irská taneční show jménem Riverdance, díky které se lidem dostala irská hudba a tanec do povědomí.
Jako první na scénu přichází folková zpěvačka a autorka svých balad, Emma Langford, původem z irského Limericku. O každé písni nám řekne pár slov, jak daná skladba vznikala. Při jedné z posledních písní zapojuje i publikum, abychom si s ní také mohli zazpívat. Je to velmi milé a mně zůstává v hlavě následující text: “I find it hard, so hard, to get through the day, without worrying and panicking. Letting time slip away.”

Jako následující se na jevišti objevuje hudební kapela s velmi vtipným názvem SOCKS IN THE FRYING PAN (Ponožky v pánvi). Tato kapela je původem z hrabství Clare, nacházející se na západě Irska. Mezi hlavní nástroje, kterými okouzlují diváky, jsou kytara, akordeon, housle a banjo. Kapela hraje tradiční irské melodie oživené vlastními hudebními nápady. Je vidět, že hrají od srdce, protože i diváci se samou radostí roztleskávají do rytmu hudby. U poslední písničky také zapojují publikum a učí nás pár vokálů, které vždy na jejich znamení zazpíváme. Jejich výstup je originálně zakončen, a to vhozením vánočních ponožek mezi diváky. :-)

A nyní jsme se konečně dočkali. Jako další vystupují Fusion Fighters. Taneční skupina skládající se z pěti pánů, jenž doprovází milá a krásná houslistka. Každý tančí na své taneční desce, aby zvuk stepovacích bot byl zřetelně slyšet. Jejich choreografie jsou velmi poutavé a předvádí jeden taneční trik za druhým. Pro mě jako pro tanečníka, je jejich vystoupení velkou inspirací a motivací, kam bych se chtěl jednou posunout. I zde se diváci aktivně zapojují do představení. A to tak, že nás učí tleskat rytmus, který následně zatleskáme na znamení jednoho z tanečníků. Bylo to energické a bylo vidět, že to všem vlilo energii do žil.

Následuje přestávka a očekává se poslední vystoupení kapely CÚIG. Skupina pochází z irského Armaghu a Tyronu. Pohodlně se usazujeme zpět do svých křesel a v ten samý moment skupina přichází na pódium. Připadá mi, jakoby přicházela banda mladých kluků z One Direction a říkám si, co nám asi tak mohou předvést. Překvapují nejen mě, ale i diváky v sále. Jejich styl je plný energických irských skladeb, doprovázený irským rockem. Hudební energie se šíří po celém sále a diváky to nenechává v klidu. Dokonce i starší páry, které zde sedí, začínají tančit a tleskat. A pak to přichází. Kapela všechny opět zapojuje do akce a to tak, že kdo si chce zatancovat, ať se zkrátka zvedne a jde tančit. Překvapuje mě, kolik lidí má zájem. Na poslední dvě písně vyzívají všechny diváky, co stále ještě sedí, aby se též zapojili. Kapela vyhlašuje čas na pravou irskou pařbu. Je to neuvěřitelná záplava energie, jak od kapely, tak od diváků, kteří tančí, tleskají a povzbuzují.

Velké finále patří všem účinkujícím, kteří ten večer vystoupili. Diváci se dokonce dočkávají i třetího přídavku. 

Byl to nádherný večer, kde jsem nabyl tolik dojmů, z kterých žiji do teď.

A proto si myslím, že je důležité, abychom chodili na různé kulturní akce, které nám mohou dát nejen zážitek, ale i chuť do života.

Níže se můžete podívat na video ukázku a fotky ZDE NA ODKAZU, jak to na festivalu vypadalo.

Užijte si to a mějte se fajn.

P ;-)