Jdi na obsah Jdi na menu

Samosypné krmítko na 6 kg slunečnice

                    Když s příchodem zimy začnou lidé ptáky přikrmovat, málo kdy si uvědomí, jak je důležité přikrmovat pravidelně. Ptáci si tvoří tukové zásoby především v druhé části dne a při rozhodování, kde se nakrmit, počítají také s krmítkem, kde pravidelně nacházejí potravu.  Pokud ji nenaleznou, může být pozdě shánět ji někde jinde. Za mrazivé noci může totiž drobné ptačí tělíčko ztratit až 20 % své tělesné hmotnosti.

                    Problém s pravidelností příkrmu například na chalupách, či chatách, které v zimě navštěvujeme pouze občas, řeší samosypné krmítko. Jeho princip je jistě dostatečně známý – jedná se o nádobu obsahující zásobu potravy, ktera se postupně sype malým otvorem. Tato krmítka se vyrábějí z velkých sklenic, PET lahví, dřeva, fantazii se meze nekladou… 

                    Na následujících řádcích si dovolím popsat výrobu krmítka z PVC odpadní roury pro zásobu krmiva cca 6 kg (černá slunečnice).

                    Základem je PVC odpadní roura KG o průměru 150 mm a délce 500mm, odpadní hrdlová zátka KG 160, dále OSB deska 15 mm, úhlové spojky, vruty, šrouby, matky, podložky, tmel, střešní lepenka, kulatina o průměru 30-40 mm, lak, kůra, stahovací elektrikářské pásky.

 

dsc_0789.jpg

 

                    Z OSB desky vyřízneme základnu krmítka o rozměrech 40 x 25 cm a budoucí střechu o rozměrech 45 x 35 cm. Krmítko bude připevněno zadní stěnou k svislému trámku, proto nepočítám u střechy s přesahem zadní strany střechy.

                    Do desky budoucí střechy vyřízneme kolečko o průměru kanalizační roury. Snažíme se řezat co nejpřesněji, aby nevznikla zbytečně velká mezera mezi stěnou PVC roury a střechou. Vzniklý otvor upravíme pomocí rašple do elipsy, kdy přední a zadní stranu výřezu sbrousíme podle budoucího sklonu střechy. Vyříznuté kolečko upotřebíme později.

                    Z lepenky vyřízneme odpovídající tvar střechy s přesahy alespoň 2 cm na každé straně a dále otvor, kterým prochází PVC roura.

                    Z kulatiny (použil jsem kmínek z náletové břízy) uřízneme dva špalíky o výšce 16 cm a dva o výšce 21 cm. Před konečnou montáží je upravíme podle úhlu střechy tak, aby střecha seděla na celé ploše spoje. Dále z kulatiny vyrobíme i postranice krmítka. Použil jsem opět březový kmínek o délce 40 cm a 27 cm. Tyto dva kusy jsou podélně rozřízlé a tvoří tak celkem 4 kusy postranic po celém obvodu krmítka.

 

dsc_0795.jpg

 

                    Na základové desce si označíme budoucí polohu PVC roury. Orientujeme ji tak, aby k základně přiléhala stranou bez osazeného těsnění. Označíme si na desce polohu úhlových spojek (pravá a levá upevní rouru k desce shora, zadní ze spodní strany desky) a polohu otvorů na rouře. Dále si označíme otvor pro sypané krmení. Vyřízl jsem elipsu o šířce 14 cm obvodu roury s maximální výškou 3 cm. Všechny díly z OSB desky a dřevěné kulatiny nalakujeme lakem pro venkovní použití.

 

dsc_0796.jpg

 

                    Nyní je vše připraveno pro konečnou montáž. Po vyříznutí výsypného otvoru na rouru navlékneme střešní lepenku a desku střechy. Obojí tam bude nějakou chvíli překážet, ale později by tato operace byla již nemožná. Na rouru pomocí šroubů připevníme úhlové spojky a celé pomocí vrutů připevníme k základové desce krmítka.

 

dsc_0798.jpg

 

                    Vyměříme si sklon budoucí střechy a podle toho upravíme kulatinu střechu podpírající. Vruty tyto stojky připevníme k základně a střechu do nich přišroubujeme. Pomocí horkovzdušné pistole přivaříme lepenku ke střeše. Mezeru, kde roura prochází skrz střechu, pro jistotu zatmelíme střešním tmelem.

 

dsc_0800.jpg

 

                    Po obvodu základny krmítka přišroubujeme vruty s podložkami připravené postranice tak, aby ne zcela doléhaly k hraně desky – mezerou může odtékat případná voda. Doporučuji všechny dřevěné části znovu přelakovat. Z horní strany roury vyndáme těsnění – zátka i bez něj doléhá poměrně těsně a ani za silného deště se tudy voda nedostala.

 

dsc_0805.jpg

 

                    Nyní je krmítko téměř hotové. V tomto stavu již může sloužit opeřeným strávníkům. Nevýhodou je, že na dně roury zůstává poměrně velké množství semínek slunečnice, které se dosypáváním neobnovuje a mohlo by v budoucnu být zdrojem možných problémů (plíseň, žluknutí). Tady použijeme to zbylé kolečko, které vytvoří šikmé dno.

 

dsc_0901.jpg

 

                    Seřízneme jej asi o čtvrtinu průměru a vybrousíme do tvaru, aby doléhalo ke stěnám roury a k podlaze. Pro zkoušení a montáž je třeba povolit šrouby u pravé i levé úhlové spojky. Šrouby zadní spojky naopak poslouží jako opěrka budoucího nakloněného dna. Finální tvar nalakujeme a pomocí vrutů připevníme k základně krmítka. Spoj mezi kolečkem a rourou utěsníme silikonem.

 

dsc_0903.jpg

 

                    Pro lepší splynutí s okolím, zejména pokud plánujeme krmítko umístit v lese, je třeba zamaskovat PVC rouru. Na to použijeme smrkovou kůru. Vhodný tvar získá několikahodinovým máčením ve vodě a následným schnutím na vhodném kopitu. Kůru je třeba z vnitřní strany ošetřit přípravkem proti plísním a nalakovat z obou stran. Na PVC rouru je připevněna pomocí stahovací pásky na kabely.

 

dsc_0906.jpg

 

                    Nyní je krmítko hotové, zbývá jej umístit na vybrané místo. Použitá PVC roura poskytuje zásobu slunečnicových semen o váze cca 6kg. Předpokládám, že v zimě tato zásoba vystačí na více než týden.  Uvedené rozměry jsou orientační, je jen na fantazii každého, jakou finální podobu bude jeho výrobek mít.

 

dsc_1475.jpg

 

                   Toto krmítko bylo testováno v měsíci září na hejnu sýkor modřinek, hejnu sýkor koňader, třech brhlících a několika zvoncích zelených k plné spokojenosti testujících. Zásoba 5 kg semínek černé slunečnice vystačila na 6,5 dne.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář