Jdi na obsah Jdi na menu

Stavba bazénu svépomocí

Stavba bazénu ze ztraceného bednění nebo šalováním a betonováním – vždy je třeba nechat otvory pro osazení bazénových prvků. Ty se potom betonují dodatečně, a to proto, že:

- Při klasické betonáži vznikají mezi šalovacím materiálem nerovnosti, které je potřeba po odšalování dorovnat lepidlem, nebo omítkou. Pokud se trysky zabetonují rovnou při betonáži, tak hrozí, že při vyrovnáváni povrchu potom bude tryska příliš zapuštěná, nebo naopak bude příliš trčet ven.

- Při betonáži bazénu z šalovacích tvárnic může taky dojít k betonářským nerovnostem, a navíc mezi jednotlivými tvárnicemi vznikají hrany, které se musí celoplošně dorovnat perlinkou a flexibilním lepidlem a po zatvrdnutí zabrousit dohladka. Předem není jasné, jak velké hrany budou vznikat (viz foto, záleží na typu tvárnic) a jaká tloušťka vyrovnávek bude potřeba.

stracene-bed-baz.jpg

Příliš zapuštěná tryska:

spatne-tryska.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Skimmery, trysky, světla atd. musí být zabetonovány zároveň s finálnim povrchem.

 

Správně zabetonovaný skimmer:

img-20191229-wa0014.jpg

Správně zabetonované trysky:

img-20191229-wa0013.jpg

 

Jak osadit prvky do betonové stěny bazénu

Po betonáži tělesa bazénu a dorovnání stěn zůstanou stavební otvory, do kterých je potřeba osadit jednotlivé prvky. Minimální velikost otvorů pro stavební prvky je +10 cm na každou stranu oproti samotné velikosti prvků. Kolem prvku tak zůstane dostatek místa pro dobetonování. Nikdy neuchycujte prvky pouze na montážní pěnu. Pěna časem sublimuje a může tak dojít k uvolnění prvku ve stěně bazénu.

Každý prvek je potřeba nejdříve přišroubovat k desce nebo platu (postačí jakákoli hoblovaná deska nebo OSB deska). Zbylé části prvků zalepte páskou. Díky pásce se nedostane materiál při betonáži do závitů a nedojde k znečištění povrchu prvků, které byste museli následně pracně čistit. Takto připravený prvek s deskou přišroubujte k tělesu bazénu. Po zabetonování prvku odstraňte desku a dohlaďte plochu kolem zabetonovaného prvku.

 

 

trys-sky-pro.jpg

trys-sky-pro2.jpg

trys3.jpg

 

ztracene-betonove-bedneni-jpg.jpg