Jdi na obsah Jdi na menu
 


Opřeshubu

13. 3. 2018

Tohle je fakt "vopřeshubu", co teď napíšu.

Nefandím, ono to od obrazovky těm sportovcům stejně nepomůže. Ale olympiádu jsem z nemocničního lůžka dost sledoval (co taky jiného...). Výkon Ester Ledecké považuji za skvělý a medaile jí upřímně přeju. Také jí přeju, že už od Soči se o ní ví. I Martinu Sáblíkovou dlouhodobě obdivuju a moc mě mrzelo, že nemohla zkusit cyklistiku v Riu. Vážím si lidí, kteří jsou dlouhodobě v něčem dobří.

Taky pamatujete doby, kdy se uvažovalo o národním tréninkovém centru pro rychlobruslení? Taky sledujete, jak se každou chvíli uvažuje o postavení národního fotbalového stadionu? Všechno vyvane, jak by řekl Vítězslav Nezval. Vanitas vanitatis, jak by nejspíše řekl papež.

Bratři Pospíšilové přes dvacet let kralovali světovým mistrovstvím v kolové. Měli i následovníky, ale už asi tři roky jsme na mistrovství světa v kolové nedostali žádnou medaili. Tak kdo by se zajímal o kolovou, že? Mimochodem, jak je to dlouho, co jsme naposledy získali nějakou medaili na mistrovství světa ve fotbale?

Mám kamaráda, bývalého špičkového atleta. Byl v nominaci na dvě olympiády, jeho české rekordy ve dvou disciplínách zatím přes dvacet let nikdo nepřekonal. Nedávno jsem ho viděl. Prodával v jednom malém pekařství, protože s důchodem si nevystačí.

Všechno pomine.

A tak mě napadá, jak zajistit spravedlivější financování sportu. Především: amatérský sport přesunout z ministerstva školství pod ministerstvo zdravotnictví. Profesionální sport bych přifařil pod ministerstvo průmyslu (taková Sparta má rozpočet jako solidní průmyslový podnik, jen ty výsledky kdyby byly...). Za druhé: bývávalo kdysi - sázela se sportka, 49 čísel a každému byl přiřazen jeden sport. Co to znovu zavést? Čísla na tiketech by byla spojená vždy s nějakým sportem. A když bude vylosována třeba dvacítka, ke které by byl přiřazen promězamě curling, šla by pevná částka curlingovému svazu. Řekněme nějakých sto tisíc. Který svaz chce více, nechť hledá sponzory, ale mnohé malé svazy by takováto systém mohly brát jako dar z nebe.

Třeba by zase začala vzkvétat ta kolová.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář