Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vidina nového umění

5. 11. 2022

Do našeho života se vetřely zprávy o aktivistech porůznu přilepených a něco hodnotného polévajících. Pojďme tuto realitu kreativně uchopit!

Nikde jsem se nedočetl, čím že se to oni aktivisté přilepují. Vteřinovým lepidlem? Českým Kanagomem? Bílou lepicí pastou?

Mohou se časem sami odtrhnout, nebo je po akci mají osvobodit jejich souvěrci? Či pasivně čekají na osvobození od policie? S tím by se dalo tvůrčím způsobem pracovat!

Což takhle přilepení ještě pojistit nějakým extratrvalým lepem, který nepovolí a nepovolí? Což takhle členy lepicích komand předem pochytat a přilepit tam, kde nenapáchají velké škody? Kdysi jsem valil oči na zdi galerie doslova poseté modrými Špálovými obrazy, jeden vedle druhého, některé téměř k nerozeznání. Jeden takový obraz by snad mohl představovat ad a) mainstreamové umění, které lepitlapky neodolatelně láká, ad b) umění jakž takž postradatelné. Když se mohl různými skopičinami realizovat Damien Hirst, což takhle posunout uměleckou tvorbu s využitím lepení živých objektů?

Zátiší s přilepeným aktivistou a Špálou by mohlo být vystavováno celé dlouhé měsíce. Bylo by doplněno i řadou happeningů hodných Knížákovy režie: Aktivista krmí přilepeného aktivistu lžičkou, která není z plastu. Přilepený aktivista močí do bažanta. Aktivisté otírají zadek přilepenému aktivistovi a materiál odnášejí do ekofarmy. Stříhání nehtů na přilepených prstech - zážitková aktivita pro návštěvníky. Boj proti klimatu poléváním přilepeného aktivisty biokečupem. Přilepený aktivista se Špálou umístěný dlouhodobě ve tmě - boj proti energetické sebevraždě lidstva. Tři králové se klanějí Přilepenému aktivistovi a přinášejí mu uhlí. Ten král vzadu je skutečný Černoch (ano, tak se to má psát) namaskovaný na bělocha (ano, tak se to má psát), protože opačně to nejde.

Aktivisté se přilepují i na ulicích. Zde by trvanlivě přilepený aktivista mohl časem metamorfovat v muchláž dle Jiřího Koláře, případně se stát exponátem dokumentujícím Boudníkův explosionalismus.

Pozor! Pokud se v dohledné době přilepí ke svým židlím trio Ovčáček, Nejedlý, Mynář, nebude se jednat o aktivismus. Jejich využití v chystaných uměleckých prezentacích typu Trojitý Jan Nepomucký by nemělo být nazýváno podobně, jako Přilepený aktivista a Špála.

No vážně, na co sázejí ti přilepenci? Na aušusovost lepidla, nebo na solidaritu ostatních? A kdy se začnou předhánět v trhání rekordů, tak jako to dělají hladovkáři? Stane se z přilepování challenge na ŤukŤuku? Tím by se asi dotyčná aktivita echt-grün-aktivistům zprotivila...

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář