Jdi na obsah Jdi na menu
 


Podvod, všechno to byl podvod!

17. 7. 2019

Připomněli jsme si výročí první procházky člověka po Měsíci. Byl to malý krok pro člověka a velký skok pro lidstvo, nebo jenom podvod století?

Kde se vůbec u tolika lidí bere ta nedůvěra k čemukoli, co tvrdí oficiální zdroje?

Těch vysvětlení asi bude vícero. Především je sporné to spojení "u tolika lidí". Ve skutečnosti si myslím, že jde o naprostou menšinu, ale přiživovanou médii a asociálními sítěmi (nepovažuju je za sociální). Notně fousatý bonmot říká, že když pes pokouše člověka, není to zpráva pro noviny - zprávou pro noviny je, když člověk pokouše psa. Tím pádem když někdo, koho živí senzace, natrefí na nějakou pořádnou ujetost, zpropaguje ji a ona si pak už dál žije vlastním životem. Novinář dostane svůj honorář, lovec lajků ukořistí nějaké lajky a mašíbl, který vymyslel superhovadinu, má svou kýženou popularitu.

Druhým důvodem bude nenulový výskyt psychických poruch a nemocí v populaci. Již klasik české psychiatrie, prof. Vondráček, před léty rozebíral magické myšlení z pohledu psychiatrie a dospěl k výsledkům pro existenci magie nelichotivým. Úplně typický blud konspirátora vypadá takhle: Jsem tady já, slabý jedinec vržený do nepřátelského světa. A jsou tady ONI, kteří ten svět ovládají a snaží se ovládnout i mě. Nesmím se dát a musím je veřejně odhalit, sdělit to všem. Tím spasím svět.

Třetím důvodem bude fakt, který před lety žertem zmínil kreslíř Pavel Kantorek: Množství inteligence na této planetě zůstává konstantní, ale lidí přibývá. Osobně bych k tomu dodal: A přibývá i chytrých telefonů. Navíc: diferencovaná touha po získávání poznatků o tomhle světě vede spolu s rozdílným rodinným zázemím k tomu, že se už od základní školy začínají rozevírat nůžky mezi těmi, kdo přirozeně touží alespoň po nějakém vzdělání (nebo se mu nebrání), a těmi, kdo vzděláním pohrdají nebo z lenosti říkají "já na to nemám". Vytváří se jednak vrstva lidí neinformovaných o čemkoli, ale často disponující onou inteligencí typu "street smart". Takový člověk netuší nic o ekonomice, fyzice a podobných hloupostech, zato kolikrát dovede i akademika mistrně podvést. Na opačném konci spektra je, s prominutím, elita. Lidé snažící se čerpat a svými silami rozvíjet lidské poznání.

Geolog Cílek jednou vyprávěl o tom, jak vodil českou krajinou skupinku amerických vysokoškolských studentů a někteří z nich tu poprvé v životě zjistili, že jablka rostou na stromech. "Make America great again" by také mělo znamenat, že se odstraní současný stav, kdy prý většina američanů netuší, kde se bere elektřina v elektrické zásuvce. No divíte se, že se právě na kontinentu neomezených možností zrodily ty největší ptákoviny? Přistání na Měsíci se nekonalo, přistání mimozemšťanů v Rosswellu ano, newyorská dvojčata zbořila FBI spolu s CIA a s židovstvem a Svobodnými zednáři, chemtrails...

Je pozoruhodné, že fámy, pseudoinformace a překrucování skutečnosti kdysi fungovaly na obou stranách železné opony. Na západě, kde existoval neomezený přístup k informacím všeho druhu, se objevovaly létající talíře a čarodějnice. U nás, kde naopak informace byly občanům odpírány a filtrovány, zase Štrougal chodil s Vondráčkovou, pokusy o hormonální likvidaci holubů vedly k tragickému nárůstu potratů a zpěvačka Jana Kratochvílová emigrovala kvůli své lesbické orientaci. No vážně, jedna paní to povídala!

Líhne se nám tady ještě jeden důvod, proč jsou konspirační teorie tak populární. Svět je složitý a plný nahodilostí, na druhou stranu řízený neúprosnými přírodními a matematickými zákonitostmi, které je prostě nutné přijmout jako danost. No kdo se v tom má vyznat a kde je tu prostor pro moji svobodu a štěstí? A tak se zrodí jednoduché vysvětlení složitých a obtížně pochopitelných jevů: "Příčina je jedna a právě jsem ji odhalil! Proč bych nemohl mít zrovna já pravdu?" Konspirace je na světě. Zrodila se z magického myšlení, které je lidem vlastnější než mystické poznávání světa. Konspirace jsou věčné: Židé v rudolfinské Praze způsobili mor. Císař zrušil robotu, ale vrchnost nám to tají. Mozarta zabili zednáři. Gottwalda v Sovětském svazu ozářili a proto zemřel. A tak dále.

Ale to údajné nepřistání Apolla 11 na Měsíci alespoň vedlo k natočení filmu Kozoroh 1, a na ten biják se dodnes dá dívat.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

to já znal jednoho

(Petr, 3. 8. 2019 0:48)

"To já znal jednoho ...", řekl by Švejk ... " a ten chodil po vodě a z vody dělal víno."

A představte si, lidi tomu pořád věří, už přes 2000 let. :)

Re: to já znal jednoho

(z.roller, 6. 8. 2019 7:34)

Zajímavé - chodil vlastně po potencionálním víně ten bláhovec. Místo aby jej vytvořil a pil. Holt nebyl z jižní Moravy...