Jdi na obsah Jdi na menu
 


Caralluma procumbens

Caralluma procumbens Gravely & Mayuranathan (1931)

c.-procumbens-1s.jpg

 

Fotografie 1:

1. Poupata

2. Caralluma procumbens

...........................................

Indických sukulentů jsme dosud mnoho nepředstavili, na jejich spočítání by asi stačily prsty jedné ruky. Dnešní rostlina rozšíří jejich nepočetnou řadu, pochází totiž z Indie, ze státu Travancore (česky Travankúr) na úplném jihu Indie (Malabarské pobřeží). V minulém století ji zde objevili a popsali Dr. F. H. Gravely a P. V. Mayuranathan. Už podle jména poznáte, že ten druhý byl místní botanik. Zato F. H. Gravely jako heslo na Wikipedii zabere spoustu řádků. Byl to britský vzdělanec, entomolog, zoolog, arachnolog, částečně i archeolog a také botanik, působící po studiích v Indii nejdříve v indickém muzeu v Kalkatě a později ve státním muzeu Madrásu (hlavní město Tamilnádu - státu na jihovýchodu Indie; dnes se toto město jmenuje Čennaí). Tento pán se zasloužil o značné rozšíření muzejních kolekcí a zrovna herbářové položky byly jen jednou malou částí, kterou do expozic přispěl.

C.procumbens není zrovna drobeček, její povětšinou vzpřímené čtverhranné stonky vytvářejí v přírodě trsy o průměru skoro až 2 metry. V místech, kde stonky lehnou a dostanou se do blízkosti země, pustí nové kořeny a takto se hříží do stran. Na koncích některých stonků se objevuje květenství tvořené několika zvonkovitými květy o průměru do 2 centimetrů. Květy jsou zvenku bledě zelené s purpurovými skvrnkami na cípech koruny, vnitřní strana je bělavá s purpurovými proužky.

K rostlině jsme přišli úplnou náhodou, před lety ji vyřadili z jedné sbírky (však to také není bez květů žádná krasavice) jako nehodící se do koncepce. Pak jsme ji drželi střídavě- v létě venku ve foliovníku, od podzimu do zmrzlých na parapetu východního okna, kde se zdála docela spokojená (nikdy s ní nebyly žádné problémy). Letos jsem koncem jara objevila úplnou náhodou pootevřená poupata, přitisknutá na konci stonku u skla. Další poupata byla na jiném stonku, ukrytém před našimi zraky za jinými rostlinami. Karaluma putovala do skleníku, kde dostala více místa a spokojeně kvetla několik týdnů.

Ještě přidám poznámku: encyklopedie uvádí jistou podobu C. procumbens na další dva druhy: C. diffusa a C. umbellata, ty však mají mírně jiný průřez stonků a květy se podle fotografií zdají o pár odstínů tmavší. R.

Fotografie 2- Květy C. procumbens

c.-procumbens-2s.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář