Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recenze na dvojici knih o kaudexech

26. 10. 2007

Recenze na dvojici knih o kaudexech

 

Už nějaký čas jsem nechal návštěvníky ZL nechal odpočinout od série recenzí na sukulentní Obrazekliteraturu. Zatím netrhají rekordy ve čtenosti, asi jsem dosud hrál na ohranou strunku notoricky známých tuzemských publikací. Protože se nezadržitelně blíží vánoce a vaši blízcí třeba neví, čím vás potěšit pod stromečkem, sáhnu do knihovničky po zajímavém a možná méně známém dvoudílném kompletu americké provenience.

Již zhruba 3 roky je bestsellerem mezi kaudexomily báječná kniha Philipe de Vosjoliho „A Guide to Growing PACHYCAUL AND CAUDICIFORM PLANTS“. Dobrá kniha za snesitelné peníze. Má tři části – 1.Rozdělení a pěstování 2.Fotogalerii 3. Popis a pěstování jednotlivých druhů. Kdo neviděl, ten neuvěří. Nádherné fotky nádherných rostlin, ve vysoké kvalitě na křídovém papíře. Prezentace stovek známých ale hlavně neznámých pachykaulů na 350 barevných fotografiích. Stálá potěcha i inspirace pro tímto směrem jdoucí pěstitele….

Krokem vpřed bylo pokračování dnes Obrazekuž prvního dílu, které vyšlo letos na jaře. Autoři jsou uvedeni už dva P. de Vosjoli a Rudy Lime, název „Volume II BONSAI SUCCULENTS“. Letošní kniha se mi zdá ještě povedenější, než ta původní, i když jsem všechny superlativy už použil.  Méně fotek (250), ale výběr je vyváženější, byť v mnohém stejně objevný. Opírá se o kolekce více amerických pěstitelů, kteří preferují  prezentaci této skupiny kytek v harmonickém spojení s pěstební nádobou, tedy obdobu japonských bonsají ve světě sukulentů k tomu vhodných. Inspirativní rostliny v inspirativních miskách. V textu je více údajů o pěstování, bonsajových technikách, výběru nádob atd.

Obě knihy téměř nemají chybu (tedy kromě jejich ceny), ale obě jsou v republice dostupné za české peníze. A když jsou ty vánoce jen jednou v roce a ten náš koníček je tak ušlechtilý, nekupte to….J.

Summary:

Review of two books about caudexes:

P. de Vosjoli – A Guide to Growing PACHYCAUL AND CAUDICIFORM PLANTS

P. de Vosjoli, R. Lime – Volume II BONSAI SUCCULENTS.

Zpět na úvodní stránku (Home) www.zelenelisty.estranky.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář