Jdi na obsah Jdi na menu
 


Manfreda sp., Mexiko

27. 5. 2007

                               Manfreda sp., Mexico

 Obrazek

 

Fotografie 1:

1. Manfreda sp., Portero Menchaca, Mexico

2. Detail listu (Detail of leaf)

3. Semenáčky (Seedlings)

.....................................................................

Je na čase zase zabloudit do jednoděložných rostlin, mezi které patří i pro mě nedávno objevený rod Manfreda z čeledi Agavaceae. A abych to hned na začátku dokonale zamotala (jako by nestačilo, že chci článek dát do werbáře s tajenkou), je na místě upozornit, že pan systematik Eggli tento rod začlenil mezi Agave. Ivana Richterová, kterou považuji za jednoho z největších specialistů na rod Agave se o manfrédách podrobněji rozepsala v několika číslech slovenského časopisu Cactaceae etc. v roce 2005 a 2006, takže mi hodně pomohla v utvoření obrázku tohoto od agáví mírně odlišného severo a středoamerického rodu. Rozdílů si všimnete snadno sami, když budete pozorně číst můj následující laický stručný popis nejhezčí ze tří našich rostlin rodu Manfreda a hlavně si pozorně prohlédnete fotografie.

Rostlinu jsem před lety dostala ve formě semen od nezapomenutelného a nenahraditelného plzeňského cestovatele a obdivovatele mexických xerofytních rostlin Jirky Krechovského se slovy, že je to jakási strakatá cibule z Portero Menchaca v Mexiku. Semena v přijatelném počtu vylíčila a do konce sezóny rostlinkám narostly 2 pravé listy. Nevěděla jsem, jak mám se semenáčky zacházet, takže jsem je rozpikýrovala do malinkých květináčků velikosti 4cm a snažila jsem se je zalévat i v zimě, aby mi ještě drobné rostliny neuschnuly. Přesto některým zaschly listy jen na krátké pahýly.

Na jaře se listy začaly prodlužovat, zesílily a odtokovými otvory na dnu květináčků začaly prorůstat silné kořeny. Došlo mi, že rostlina bude potřebovat pro kořeny více místa, takže všechny větší rostliny dostaly hlubší květináče. Dva až tři další roky v zájmu vaší trpělivosti zkrátím, ze strakaté cibule se vyloupla čím dál hezčí kompaktní rostlina, která vždy na podzim zredukuje nádherné polosukulentní zubaté červeně žíhané listy a ve formě zatažené cibule přečkává do jara. Rostlina nám ještě nekvetla, což je dobře, protože pravděpodobně jako ostatní rostliny z čeledi Agavaceae může mateční rostlina po odkvětu odumírat (ale krk za to nedám).

Když jsem hledala obrázky dalších manfréd na webu, objevila jsem několik dalších nádherných druhů tohoto rodu, které by určitě stály za hřích a brala bych je určitě raději, než maličko běžnější a tvrdostí listů nebezpečnější zástupce blízce příbuzného rodu Agave. Najdu – li někde v nabídkách semen název Manfreda sp. (cibulová), neváhám a objednávám. Přiznám se, že trochu přeháním, protože zatím se mi to povedlo jen jednou. Je moc velká škoda, že právě Jirka Krechovský už nikdy žádná semínka nerozdá, o to víc budeme střežit jako oko v hlavě všechny poklady, které jsme kdy od něj dostali. To si však zaslouží v blízké budoucnosti vlastní článeček, který bychom mu chtěli věnovat.     R.

P.S.I.(9.4.2008): Vše nasvědčuje tomu, že se jedná o druh Manfreda guttata.

Summary:

Desription and experiences with growing of mexican species of genus Manfreda family Agavaceae.

Fotografie 2:

1. Mladá rostlina (Young plant)

2. Kořeny rostliny (Roots of plant)

3. Rostlina na začátku růstové sezóny (Plant in start of growing session)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Manfreda

(m.brenda@email.cz, 8. 11. 2008 20:31)

Mám ve sbírce asi 15 druhů manfréd, většinou po více ks, takže kdyby byl zájem, můžu Vám je zjara poslat. Vše jsou to semenáče různého stáří a z různých zdrojů.

Re: Manfreda

(Pražma, 15. 5. 2011 8:11)

Dobrý den.Mám pár malých semenáčků Manfredy.Rád bych sehnal další , včetně skušeností s pěstováním.Prosím o sdělení , zda je možné nějaké od Vás sehnat.Děkuji.S pozdrave, hezkého dne Petr Pražma.

semena

(Žahourek Jiří, 24. 1. 2008 16:08)

Právě teď jsem si semena rodu manfreda objednával,protože chci vyzkoušet jejich výsev a to v MESA GARDEN u S.Bracka z USA a p Köhrese www.koehres-kaktus.de.Snad se zadaří.