Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dvojitá návštěva dvojice pražských sukulentních výstav

16. 8. 2008

Dvojitá návštěva dvojice pražských sukulentních výstav

 Obrazek

  

Fotografie 1:

Výstava kaktusů a sukulentů v Praze Na Slupi - červen 2008 (Exhibition of cacts and succulents in Prague - Na Slupi)

................................................................................................................................

I když to tak vypadá, nenavštěvujeme jen soukromé sbírky, ale čas od času také nějakou kolektivní akci, kde je možné potkat alespoň nějaké sukulenty. Mezi podobné akce, a to hned v dvojím podání, patřily 2 pražské výstavy, zahájené šikovně stejný den první červnovou sobotu. První z nich, výstava pražského spolku kaktusářů a sukulentářů, se konala v tento termín už mnohokrát, je to totiž tradiční událost, na kterou se sjíždějí pěstitelští nadšenci z celé republiky. Kompozice rostlin jsou nainstalovány v areálu univerzitní botanické zahrady na Slupi (v blízkosti Karlova náměstí). Rostliny jsou zde často ukazovány spolu s dalšími přírodninami a nechybí nezbytný prodej přebytků. Letos poprvé jsem se na tuhle výstavu dostala v okamžiku před otevřením a byla jsem překvapená dlouhou frontou netrpělivě čekajících návštěvníků. Výstavu si můžete prohlédnout na několika záběrech a sami si udělejte představu, jaká atmosféra zde panovala. Já osobně jsem zde ta tu hodinku, kterou jsme zde strávili, potkala několik zajímavých a významných pěstitelských osobností a byl čas i na krátké popovídání. Pražský klub si s výstavou dává repete ještě jednou v září, takže kdo z vás je koupěchtivý, ať si ohlídá termín, kdy se bude ve stejném areálu podzimní výstava konat.

Druhá výstava začínala o hodinku později a o pár kilometrů dál v areálu druhé pražské botanické zahrady v Tróji. Byla tematicky zaměřená na mrazuvzdorné kaktusy a sukulenty a probíhala na několika místech zahrady najednou. Počasí podobné akci příznivě přálo, slunce pálilo, a tak se dalo bez problémů prohlížet i venkovní výstavní kompozice. Ve vrchní části zahrady (jen kousek od parkoviště) jsme našli palouk s mrazuvzdornými sukulenty (opuncie, juky, agave a další), mezi které byly zakomponované malby s podobnou tematikou. Chvíli trvalo, než si člověk vše prošel, ale bylo zde moc pěkně (dokud člověk nezatoužil schovat se před palčivým sluncem). V nižší části areálu pod skleníkem Fata Morgana stály stánky s prodejními, z části i mrazuvzdornými rostlinami a hned opodál se dalo v dalším skleníku kouknout na vystavené exponáty z několika soukromých sbírek. A byly to věru pěkné kousky. Dlužno podotknout, že celý tento víkend plus dva další, v zahradě probíhaly pěstitelské workshopy a přednášky, týkající se kaktusů, sukulentů, skalniček a třeba i mexické kuchyně. A věřte mi, že jména (i zahraničních) přednášejících byla hodně slavná. Na přednášky jsme se už nezdrželi, spěchali jsme zase dál, takže nemohu hodnotit.

Celé dopoledne bylo díky nabitému programu velmi hektické, ale na druhou stranu, není za rok mnoho akcí, kde byste měli šanci potkat tolik slavných pěstitelských osobností z celé republiky a vidět (případně zakoupit) tolik zajímavých rostlin.. Obě sobotní výstavy patřily k jedné z nich a my si kromě několika zajímavých rostlin odnášeli mnoho dojmů. R.

Více fotografií najdete ve fotogalerii Návštěva dvou pražských výstav - červen 2008.

Summary:

Visit on two Prague´s exhibitions of cacts and succulents in June 2008.

Fotografie 2:

Exhibition of winter-  hardy cacts and succulents in Botanical Garden in Prague - Troja (June 2008)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář