Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cynanchum boerhaviifolium

17. 11. 2007

Cynanchum boerhaviifolium Hook. & Arn.


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. Cynanchum boerhaviifolium

2.+ 3. Květ (Flower)

..................................................


Máme zase o záhadu míň, a to díky šikovným členům jednoho chilského fóra. Stačilo poslat fotografii a za několik okamžiků se objevilo jméno rostliny i s odkazem na stránku s obrázkem a mapou rozšíření. Moc internetu je neuvěřitelná. Vás možná popínavá rostlina sama o sobě nijak neoslní, ale vzhledem k atraktivním a po celé léto se objevujícím květům možná změníte názor. Mně je rostlina ještě milejší, protože jsem si ji vysela z darovaných semínek. Já jsem asi čím dál tím zvrhlejší, protože se nejvíc těším na to, co vyleze ze semen neznámých, neurčených či určených, ale mylně. Dá to sice práci s pozdějším dourčením, ale to dobrodružství stojí za to.

Tak se tedy podívejme na rostlinu, darovanou jako Ipomoea sp., Paposo (západní pobřeží Chile) a mnou dlouho označenou jako liána, Paposo. Prvním znakem, který by mi mohl pomoci k určení byl fakt, že rostlina při jakémkoliv poškození ronila latex. Tenký, popínavý stonek, dole mírně dřevnatějící a na něm vstřícné, vejčité až šípovité listy nic známého nepřipomínaly. Trochu naděje svitlo v okamžiku, kdy se počátkem léta na jedné z rostlin objevila poupata. Netrpělivě jsem očekávala první otevřený květ. Když se tak konečně stalo, květ ze všeho nejvíc připomínal zmenšené květy rostlin z čeledi Asclepiadaceae (nyní Apocynaceae). Pět zvláštně  barevně zabarvených cípatých korunních lístků, na bázi spojených a na koncích na plném slunci všelijak zakroucených a uvnitř pro některé stapeliovité tak typická korona – zvláštní květní útvar, chránící pohlavní orgány a v tomto případě krásně kontrastně bílý, celek je sice malý, ale velmi zajímavý a výrazný. Navíc se většinou otvírá více květů najednou. Dobře, znala jsem už i květy, které téměř neomylně ukazovaly někam mezi Asclepiadaceae. Bohužel, k literatuře o chilské flóře nemám přístup, a tak mi nezbylo, než oprášit několik let zasunuté nevelké znalosti španělštiny a přihlásit se do jednoho chilského fóra s botanickými nadšenci.

Jak to dopadlo, už vidíte, záhada je vyřešena, rostlina určena. Pro zajímavost, mám ještě další druh či formu podobného vzezření, jen s daleko užšími a protaženějšími listy. Ta mi však dosud nevykvetla, takže nezbyde, než čekat do dalšího roku.

Rostlina si vystačí s normálním propustným substrátem, vyžaduje pravidelnou zálivku, na přesušení reaguje žloutnutím a opadáváním listů. K mému štěstí, na otevřených květech zapracovala nějaká pilná muška, a tak vzniklo několik semeníků. Většina z nich opadala, jeden se však udržel dodnes. Je to nerozdvojený lusk, velice podobný lusku na příbuzném madagaskarském Cynanchum marnieranum, což u mě před konečným určením vyvolalo velké podezření, které mi znalejší nakonec potvrdili.

C.boerhaviifolium je jen jednou z mnoha u nás neznámých, leč velmi zajímavých rostlin, kterých alespoň podle fotografií cestovatelů roste v Chile velké množství. Tak teď už jen začít šetřit, aby se tam obyčejný smrtelník mohl někdy podívat a ty poklady si prohlédnout na vlastní oči…. R.


Summary:

Description and experiences with growing of liana-like Cyanchum boerhaviifolium from Chile.

Fotografie 2:

1. Květy (Flowers)

2. Plod (Fruit)

3. Rostlina s květy (Plant with flowers)

Obrazek




 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář