Jdi na obsah Jdi na menu
 


Echeveria dactylifera - oříšek k rozlousknutí

1. 2. 2009

Echeveria dactylifera Walther (1972) - oříšek k rozlousknutí

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1.+ 2. E.dactylifera s novým květenstvím (E.dactylifera with new inflorescence)

3. Stonek (Stem)

...........................................................................................................................

Tato krásná a hlavně jiná Echeveria znamenala pro mě docela těžký oříšek k rozlousknutí. Když jsme si ji před dvěma lety přinesli do sbírky, dozvěděli jsme se o ní od původního majitele jen to, že ji sbíral v Mexiku v slušné nadmořské výšce (2000m.n.m.) na kolmé skalní stěně. Tehdy toho říkal asi více, ale znáte to, když se to hned nezapíše, pamatuje se jen část. Tehdy mi to nijak nevadilo, hlavně že to byla rostlina svým červenavým zbarvením a jemným voskovým povrchem odlišná od našich dalších rostlin tohoto rodu. Zabírala sice trochu víc místa, než ostatní (pro představu listy jsou dlouhé skoro 15 cm a široké asi 4cm), ale bylo to ještě v dobách, kdy u nás nějaké volné místo bylo, tudíž se vešla i mírně rozložitější rostlina. Když k nám přišel někdo, kdo rodu Echeveria více rozuměl, nezapomněla jsem se vyptávat, co by to mohlo být za druh. Určování druhů bez květenství je však velmi ošidné, zvlášť, když si nepamatujete, odkud ona rostlina pochází. Už tehdy jednou padlo jméno E.dactylifera.

Obrat v určování slibovalo květenství, které se začlo vyvíjet vloni v srpnu. Těšila jsem se, že podle květů půjde rostlina snadno a přesně určit. Napomohlo tomu i vydání monografie o rodu Echeveria od Johna Pilbeama právě v srpnu loňského roku. Popisy a výskyty jednotlivých druhů spolu s barevnými fotografiemi a mapkami mohou podstatně usnadnit určení alespoň přibližného názvu, potřebovala jsem k tomu, aby se otevřel první květ, aby bylo jasné, jaká bude barva zvnějšku i uvnitř. A teď si představte, že na ten první otevřený květ jsem čekala až do minulého týdne! Tak dlouho to trvalo, než se plně vyvinulo květenství a také všechny květy. I ten první květ je jako celá rostlina úctyhodný, měří asi 3cm na délku, barva je červenorůžová s oranžovými konci a vnitřek koruny má žlutooranžovou barvu. V tomto okamžiku mělo být snadné najít ve zmíněné monografii nejpodobnější druh. Chyba lávky! Naše echeveria se podobala 3 druhům, přičemž u každého něco nesedělo - barva květů, délka stonku, velikost....Co se zdálo být snadné, se ukázalo jako (pro mě zajímavý) problém. Týden jsem probírala všechny 3 druhy (E.atropurpurea, E.dactylifera, E.racemosa) a bylapořád tam, kde na začátku. Včera už mi to nedalo a zavolala jsem původnímu majiteli. Dozvěděla jsem se podstatnou informaci: odkud rostlina pochází. Co víc bych si mohla přát - bylo to na hranici mexického státu Durango u dálnice k přímořskému letovisku Mazatlán (pobřeží Pacifiku).

Teď už byl výběr jasný, z této oblasti pochází jediný z uvedených druhů - E.dactylifera. Druhové jméno dactylifera znamená přibližně nesoucí prsty, což se asi vztahuje k tomu, že růžové listy, rozprostřené do stran skutečně mohou někomu připomenout ty výběžky na lidské ruce. Stonek je nizoučký a taky pěkně tlustý (může mít až 3cm v průměru). Listy s vyhloubením na horní straně mohou mít třeba až 25cm na délku a 9cm na šířku (dovedete si představit ty lopuchy?), na přistíněném místě mají zelenou barvu s červenými okraji, při pěstování na plném slunci se celé zabarví do červenobronzového odstínu. O květech na skoro metr vysokém stvolu jsem už psala výše. Naše rostlina je pěstovaná hodně tvrdě s minimem vody a substrátu, takže listů je podstatně méně, než uvádí literatura (40 a více) a taktéž květů je skromnější počet.

E.dactylifera můžete najít i jinde, než v Durangu, encyklopedie zmiňuje sousední státy Sinaloa, Aguascalientes a Jalisco. Rostliny z Aguascalientes jsou prý odlišné červenějšími listy a menšími květy.

Tak vidíte, stále zdůrazňujeme, jak je důležité zaznamenávat si všechny informace o rostlině, nikdy nevíte, kdy a k čemu je budete potřebovat. Až mě Jirka po další návštěvě v cizí sbírce bude zase nutit vypracovat podrobnou zprávu z cesty (hlavně vše o zakoupených a darovaných rostlinách), slibuju, že už nebudu brblat, jaká že je to otrava... R.

Summary:

Determination and experiences with growing of Mexican Echeveria dactylifera from family Crassulaceae.

Fotografie 2:

1. Květenství (Inflorescence)

2. Květ (Flower)

3. Echeveria dactylifera dnes (E.dactylifera today)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář