Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trichodiadema stellatum

25. 10. 2008

Trichodiadema stellatum  (Mill.) Schwantes

 Obrazek

    

Fotografie 1: Trichodiadema stellatum, RSA, Montagu

1. Květ (Flower)

2. Kořen (Root)

3. Diadémy na koncích listů (Diadems on tops of the leaves)

4. Rostlina s poupaty (Plant with buds)

..........................................................................................


I když jsem v jádru skromný člověk, někdy mi nezbývá nic jiného, než se sám (skromně) pochválit. Když jsem před časem pro sebe znovuobjevil zakletou krásu trichodiadem, rozhodl jsem se jich co nejvíce druhů znovu vysít a pozorovat je tzv. od prvních krůčků. Dnes už vím, jak správně jsem se rozhodl: tolik radosti z odlišností těch kompaktních keříčků a tolik úžasu nad odolností malých bojovníků s palčivým sluncem i suchem jsem původně ani nečekal, a tak mohu nyní s onou avizovanou samopochvalou (…) zvolat do světa: „ANO, tudy vede cesta!“ Eventuelně: „Sejte a žasněte!“

Při objednávání  semen trichodiadem mi bylo nápomocno jedno zámořské zasilatelství, semínka pak klíčila v předjaří jako divá a tři týdny staré semenáčky jsme po několikadenní aklimatizaci umístili na exponované místo do skleníku. Všechny ty několikamilimetrové trichodiademy byly nárazově zalévané bez jedinného úhynu a po zhruba 3 měsících jsem je pak pikýroval. Okamžitě bylo vidět, které druhy budou potřebovat hluboké květináče pro své ztloustlé kořeny a které naopak vystačí s normálními (zhruba kubickými) rozměry svých obydlí. Pak už platíčka s rozsazenými výsevy putovaly do výhně našeho fóliáku. Nic jim nevadilo a rostly jen do krásy. Od září počínaje se pustily dokonce některé půlroční kytky do kvetení, a to přitom ranní teploty několikrát nebezpečně zabloudily k nule! Bude to asi dobrodružství na několik let, ale už teď se některé druhy vylupují jako nečekaně pohledný sukulentní materiál, vypadající zcela jinak, než většina řízkovanců trichodiadem v mé dosavadní sbírce. Pro dnešek představím kvetoucí sedmiměsíční (!) semenáček Trichodiadema stellatum.

Myslel jsem si, že T.stellatum dobře znám a ničím mě nepřekvapí (pěstuji léta jeden „obyčejný“ řízek), ale co předvedl tento druh ze dvou různých lokalit, ukazují nejlépe fotografie. Zelenější buclatější podoba z Brandrivier je příslibem do budoucna, ale nakvetnuvší rostlina z Montagu (malé Karoo) mě naprosto dostala. Nejenom spoustou poupat na dvoucentimetrovém keříku a zářivou fialovou barvou květů, ale zejména svými listy. Naprosto nečekaná barvička a navíc u starších (i když také vlastně mladých) lístků jejich překvapivé prolomení na horní straně do malého žlábku. V hlubším květináči roste robustní řepovitý kořen, který je určitě schopen potěšit případné povysazovače.

Netuším, zda budete sdílet moji fascinaci světem trichodiadem a dnes tedy touto „hvězdičkou“ T.stellatum, ale jsou to báječné rostliny a jsou mezi nimi určitě pro nás pěstitele nové tvary i barvy, i když na některé detaily je lépe podívat se lupou nebo dobrým makrem fotoaparátu. Ale když vám tito mesemboví pionýři nakvetou dvakrát ročně, vydrží téměř vše (tedy kromě tmy a mokra) a ještě přitom mají překvapivé mrazuodolné ambice (do mínus deseti drží třeba T.bulbosum), nechtěli byste to s nimi také zkusit? A třeba také od semínka?   J. 

Summary:

Description and differents between 3 forms of  T.stellatum in our collection.

Fotografie 2: Trichodiadema stellatum - původní řízek (Primary cutting)

1. Rostlina (Plant)

2. Květy (Flowers)

3. Diademy (Diadems)

Obrazek



 

Fotografie 3: Trichodiadema stellatum, RSA, Brandrivier

1. Rostlina (Plant)

2. + 3. + 5. Vývoj semenáčků (Seedlings)

4. Diademy (Diadems)

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

O T. stellatum bych mohl vyprávět

(Hozna Gratias, 24. 1. 2009 10:44)

Tak nazdar "zelináři" v novém roce!
Zdravím vás a obdivuji, jak Zelné listy bobtnají do krásy. V samostatném mailu vám pošlu obrázek, jak mi na začátku prosince 2008 vykvetla rostlinka, kterou jsem vypěstoval z výsevu v roce 1990. Bohužel promne, je tak odolná a nezničitelná, že byla přesazena jen dvakrát za život a tak nemohla narůst do krásy exemplářů, jaké má ve sbírce např. Sváťa Ryba v Rakovníku. Dalším expertem na trichodiadémy je Jirka Janda z Pávova u Jihlavy, ten by mohl vyprávět také a na svém webu se nad ní (ale i nad jejími sestřičkami a sestřenicemi) také rozplývá nadšením. Poprvé jsem tento druh viděl v r. 1986 u jednoho již zesnulého brněnského kaktusáře, který ji měl ve sbírce rozmnoženou jako raritu, kterou propagoval především proto, že každoročně kvetla na MDŽ (slavný svátek připadající na 8. března) a on ji řadu let dával v té době nakvetlou manželce, tchýni a kolegyním v zaměstnání.
Mějte se fajn a atˇnám ta zima (2009) rychle ubíhá.
JGR, Roudnice nad Labem, 24.1.09