Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč jsme postavili to, co jsme postavili aneb pár vět na téma skleník.

9. 3. 2007

Proč jsme postavili to, co jsme postavili aneb pár vět na téma skleník .

Překvapilo nás, že jednou z nejčastěji vyhledávanou kapitolou Zelných listů je „Jak postavit skleník“. Zřejmě je to stále téma, které zajímá dost lidí. Ne, že bychom se vydávali za kdovíjaké znalce těchto staveb, ale přece jenom jsme před projektem našeho kytičkového útulku prošli určitým procesem přemýšlení, hledáním optima v našich podmínkách a je tedy možné, že naše zkušenosti mohou být někomu dalšímu ku prospěchu, též i k pobavení. Jenom pro upřesnění, může sem k nám nakouknout někdo „omylem“ – naše platforma jsou sukulentní rostliny a naším skleníkovým ideálem je prostor plný zimního světla průměrné teploty 12-14°C (zimní minimum 8°C, zimní maximum 22°C, léto se ještě ukáže).

Na otázku PROČ v našem případě vůbec nějaký skleník stavět, jsme našli odpověď okamžitě po shlédnutí stavu naší sbírky na jaře po zimování v domě v podmínkách = police na okně+stojan na podestě+všechna možná i nemožná místa v domě. Takto se sukulentní kytky úspěšně zimovat nedají. Takže hlavní důvod byl na světě – pořádné zimoviště pro všechny kytky, které potřebují přes zimu dostatek světla a nejsou vyloženě teplomilné (Madagaskar a spol.).

Otázka KDE také nebyla v našich podmínkách tak složitě zodpověditelná. Aby byl dostatek světla a sluníčko co nejvíc pomáhalo s topením, skleník bude přilepený k jižní straně domku (to pomůže skleníku i domu) mírně zakopaný pod terén tak, aby podlaha skleníku hrála s podlahou sklepa. To vlastně vytvoří pohodlný prostup z domu do skleníku, což se bude hodit hlavně v zimě (v papučkách na kytičky….).

Další otázka Z ČEHO je v dnešní době mírně bezpředmětná. Jak Cimrman předpověděl – budoucnost sice patří aluminiu -  ale v oblasti skleníků hlavně polykarbonátu. Hliníková konstrukce by byla zřejmě asi tím pravým ořechovým, leč v našich skrovných podmínkách těžko zaplatitelným řešením. Takže volba konstrukce skončila u klasického železa, co nejlépe ošetřeného moderní antikorozní barvou.

Hlavní otázky byly zodpovězeny, nastoupily tedy podotázky a dílčí konstrukční detaily. Protože jsme už oba tři viděli už spoustu pěstebních prostor po celé republice, věděli jsme zhruba čeho se vyvarovat a co se kde komu osvědčilo. Jenomže  ty naše podmínky byly jenom naše a museli jsme hodně věcí rozhodnout a vyřešit na míru. O některé povedenější a snad i univerzálnější detaily se chceme tímto článkem podělit.

Náš skleník má vnitřní půdorys cca 7 krát 3,5m. Byl by určitě lepší větší, ale my jsme byli limitováni délkou stěny domu a blízkostíObrazek plotu. Hloubka zakopání je 0,9m a také byla dána stávajícími podmínkami. Způsob provedení základů není příliš podstatný, podstatná je hydroizolace stěn a v našem případě i hydroizolace podlahy. Ta se ve sklenících často nedělá, my jsme však kvůli spodní vodě museli a jeví se nám dnes, že to bylo ku prospěchu samotného skleníku. V zimě je tam větší sucho, což některým spícím kytkám svědčí víc, a méně se rosí vnitřní strana polykarbonátu. Výšku skleníku jsme volili co největší, což v našich podmínkách znamenalo 3m od podlahy v nejvyšším místě u stěny domu.

Konstrukce je z cenových důvodů realizovaná ze železného jäklu 50x20mm, střecha skleníku je mírně zaklenutá, což umožnilo použít tento slabší (a levnější) profil. Nosná žebra střechy jsou od Obrazeksebe 90cm. Samotná střecha skleníku je vcelku, bez jediného větracího otvoru (téměř všechny skleníky s větracími okny ve střeše s tím měly dřív nebo později velké problémy). Protože díky jižní orientaci skleníku se nechá v létě očekávat intenzivní přehřívání vnitřního prostoru, zvolili jsme konstrukčně zajímavé řešení. Zhruba 2/3 plochy boků na obou stranách (východní a západní) jsou jednoduše odmontovatelné a plánujeme je od jara do podzimu zcela vyjmout. Měl by vzniknout snad dostatečně účinný větrací tunel ve směru stávajících větrů, navíc v úrovni stolů s kytkami. V případě potřeby jej hodláme podporovat větrákem. Stále však vedeme odborný spor, který rozhodne až samotné budoucí horké léto, jestli náš skleník nebude přes nejparnější období prázdný a celá sbírka se neodstěhuje do větraných fóliovníků (Ani se neptejte, co v našich odborných přích Obrazekna toto téma trousí kolega Chróstal (Není to publikovatelné ani po 24hodině.).). Větrání v zimě zajišťujeme oknem v horní části západního čela a dveřmi v čele východním naproti sobě.

Velkým problémem železných konstrukcí skleníků je povrchová úprava profilů ve smyslu odolnosti proti rezavění. Poměrně hodně stávajících skleníků je na tom špatně, za což ale v mnoha případech může vysoká vlhkost ve sklenících a špatné větrání k tomu. Zcela ideálním řešením se jeví žárové zinkování konstrukce, což je poněkud komplikované po stránce transportu dílů do zinkovny a nepříjemné z hlediska vysoké ceny vlastního zinkování. Jednoznačnou a nedostižnou výhodou je ale jistě ochrana vnějších i Obrazekvnitřních povrchů jäklových profilů. My jsme to „riskli“ a šli jsme do klasického natírání „jen zvenku“, ovšem s nevšední pílí, pečlivostí a věříme, že i nevšední barvou (vyzradíme na dotaz). Opět ukáže budoucnost několika příštích let, zda naše cesta není cestou slepou…(Komentář kolegy Ch. je opět zcela nepublikovatelný).

Protože náš skleník je v první řadě zimní zahradou v pravém slova smyslu, věnovali jsme se dost tepelné stránce pláště skleníku. Na polykarbonátu se nevyplatí moc šetřit, my jsme šli do jednoznačné kvality značky (Macrolon) i provedení (3-komůrková desítka). Stejně se ale připravte na to (co jsme ani my nečekali), že kromě vlastního deskového polykarbonátu překvapivě významnou částí investice opláštění jsou také další nezbytné materiály a díly. I v tomto bychom uměli asi doporučit nebo varovat, ale je to už mírně tenký led, kde se jednoznačně lépe orientují profesionálové z odborných firem. JenomObrazek poznámka na závěr „tepelného odstavce“: velký vliv na tepelné ztráty má kromě vlastního teplotního koeficientu polykarbonátu pečlivé utěsnění všech možných i nemožných škvír a skulin, prostě „průvan je sviňa“, jak říká kolega Ch !

Ještě asi pár zmínek o topení. Tím, že je náš skleník přilepen na domu s centrálním topením, bylo hračkou zřídit další,  poněkud robustnější radiátor i do skleníku. Rozvod tedy vlastně rozfuk tepla od radiátoru po skleníku zajišťujeme otočným ventilátorem, který s oblibou používáme evidentně k velké radosti našich kytek  nejen v době vytápění radiátorem v noci ale i sluníčkem ve dne.

Pokud jste dočetli článek až sem, tak vězte, že tušíme, že nectnosti a slabiny našeho plastového domečku pro kytky se ukážou zřejmě v delším horizontu a po extrémnějších obdobích, a to teprve asi bude o čem psát. Jinak pokud se vám něco v našich úvahách „nezdá“, nebo vás něco provokuje k diskusi, diskutujte……….Bude nám potěšením a dalším ku prospěchu.

Dovolte ještě na úplný závěr: vyzýváme ostatní zkušenější stavitele skleníků, byl-li by některý z nich ochotný přispět  článečkem do naší „skleníkové“ rubriky, budeme skutečně rádi a voláme: nechť jsou  Zelné listy dobrým rádcem také stavitelům ekonomicko-ekologicko-zelinářsko-sukulentních doupat xerofytně orientovaných pomatenců…….             J.+Ch.

Fotografie:

1.Začátek montování konstrukce.

2.Svařování žeber střechy.

3.Konstrukce téměř hotová.

4.Důležité natírání barvou odolnou proti vlhkosti.

5.Nelehké oplášťování polykarbonátem.

Úplnou fotodokumentaci najdete ve fotogalerii Polykarbonátovník - 2.fáze stavba

Summary: Several technical data from building of our new polycarbonatehouse.

1.Begining of assemblage of structure.

2.Welding of parts of structure.

3.Structure nearly complete.

4.Important painting with water-resistant paint.

5.Uneasy sheathing with polycarbonate.

Complete photodocumentation is in photogallery Polykarbonátovník - 2.fáze stavba

Zpět na úvodní stránku (Home) www.zelenelisty.estranky.cz

 

Náhledy fotografií ze složky Polykarbonátovník - 2. fáze - stavba

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

oplášťování polykarbonátem

(Václav, 22. 9. 2016 12:08)

Zdravím, ten polykarbonát tam máte na fest? bez dilatace? Co to dělá? Mě to na přístřešku (bez dilatace - na šrouby) dělá paseku. Zvedá se to do oblouku a trhá ve šroubech, kde pak zatejká.

Re: oplášťování polykarbonátem

(Jirka, 22. 9. 2016 12:26)

Každý materiál, který se na skleník použije, má svoji roztažnost, a plasty ji mají poměrně velkou. S tím je potřeba počítat. Mezi nosníky a polykarbonát se dává pěnová vrstva, po které to může klouzat tam a zpět. Vrtané otvory skrz polykarbonát, kde se pak šroubují samořezné vruty (které mají opět pod puklicí pěnovou vrstvu), jsou předvrtané s velkou rozměrovou rezervou. Nepamatuji se po těch letech přesně, ale pro 6 vrut to bylo určitě hodně přes 10mm, možná i 15.
Zatím se nám nikde nic netrhá, i když polykarbonát se postupně zanáší a bude jej potřeba časem vyměnit.

Izolace s otazníkem

(Jirka, 19. 5. 2010 17:12)

Nevím jak přesně mám Vaší otázce rozumět. Skleník má svoji novou hydroizolaci a dům měl také svoji historickou. Snažili jsme se aby obě na sebe co nejvíc navázaly a a místo napojení se co nejpečlivěji přeizolovalo a přepenetrovalo. Jinak svislá stěna domu od skleníku není nijak izolovaná, ani tepelně ani vlhkostně.

Izolace

(Kamil Vítek, 19. 5. 2010 10:52)

Dobrý den. Paráda, něco takového taky plánuji. Můžete poradit jak a čím jste izolovali stěnu domu? Hlavně proti vhlkosti? Děkuji za odpověď.

Polykarbonátovník

(Radka, 21. 5. 2008 16:37)

Několik lidí nám prorokovalo, že se bude náš polykarbonátovník přehřívat, máme ho orientovaný dlouhou stranou k jihu, což může být někde problém. Docela i nás samotné překvapilo, že v něm bývá i v nejteplejších letních dnech o 8 - 10°méně, než ve stejně orientovaném foliovníku o pár metrů dál. Myslím si, že je to dané několika faktory: podlaha polykarbonátovníku je cca metr pod úrovní terénu (beton je pořád chladný i v největších vedrech), obě boční strany jsou odnímatelné (zůstane jen pletivo), přičemž proudění větru venku nic nebrání, což se u foliovníku říct nedá - je sice na obou protilehlých stranách otevřený, ale ze západní strany stojí dům. Z toho plyne, že je krytý před větrem - tudíž před přirozeným ochlazováním. Nepomohou ani 2 jabloně, které ho z jihu stíní - stejně je zde vedro k padnutí. Váš polykarbonátovník je (snad si to dobře vybavuju) také z jedné boční větrací strany krytý domkem a to už je podle mě vzhledem k ochlazování problém. Roli při ochraně rostlin před spálením může také hrát UV folie, kterou má náš tříkomůrkový polykarbonát - v polykarbonátovníku jsme nespálili ještě ani jednu kytku, zatímco ve foliovníku už jich bylo několik (hlavně prvním rokem - kdy jsem nevěděla, jak kytky zvykat na světlo). Když na konci dubna stěhujeme kaktusy do foliovníku, rozvěsím tam po šňůrách prádlo (v zimě prázdný foliák slouží místo sušárny) a nechám ho tam týden, aby si kaktusy zvolna zvykly na více světla. Před tím jsou nějakou dobu po vyndání ze sklepa v polykarbonátovníku pod stoly. V polykarbonátovníku jsme za ty dva roky, co stojí, měli jen párkrát max.42°(v největších vedrech, kdy se nehnul vzduch) a to bez ventilátoru, který tam máme jen od podzimu do jara kvůli rozhánění tepla od radiátoru. Nikdy jsme nemuseli nějak stínit,i když jsme to původně taky plánovali. Ale možná, že je to jen shoda šťastných náhod a že jsme k tomu přišli jako slepý k houslím :-).

Polykarbonátovník

(J.Schleiss, 21. 5. 2008 9:54)

Chtěl bych upozornit na problém, který jsem měl zpočátku, kdy jsem se naivně domníval, že polykarbonát rozptyluje světlo,takže není třeba stínit. Opak je pravdou! Mám skleník téměř stejné velikosti a tvaru(nakonec jste ho viděli při návštěvě u mne), akorát topení je ventilátory s topnou spirálou a termostatem(dnes bych volil jiné, nejlépe tepelné čerpadlo, ale cena odrazuje). Větrání po odeznění mrazů je provedeno odtstraněním postraních stěn a dvěma ventilátory v obou bočních stěnách. Problém je období, kdy jsou ještě noční mrazy a už pálí jarní slunce. Zpočátku jsem tak spálil hodně kaktusů a sukulentů. Pak jsem namontoval přes celý skleník dosti silnou, téměř neprůhlednou folii, která se spustí a ukotví po stranách. Po odeznění mrazů se jednoduše vyroluje nahoru na skleník a ukotví. Takže každý rok na jaře je to boj, jestli už stínit a okrást tak kytky o nutné slunce a kdy začít větrat t. j. co ještě kytky vydrží! Můj polykarbonát je dvoukomůrková desítka(dnes bych volil nejméně 25mm). Tak to jen na okraj. Zdraví J. Schleiss.

Barva

(Jirka, 22. 3. 2008 15:19)

Dobrý den,
nebudeme nic tajit. Byla to "silikon akrylátová zinková základní barva" s obchodním jménem BILAK Zn Primer, výrobce BIOPOL PAINTS Poděbrady.
Naše spokojenost zatím trvá, problémy se zatím nekonají.
Jediné upozornění - aby mohla proběhnout chemická stabilizační reakce Zn s Fe, je třeba podklad velmi kvalitně odmastit a odrezit!!!!
Zdraví Jirka, spokojený natěrač.

barva

(triodyn, 22. 3. 2008 15:09)

Zdravím,chci se optat,čím jste natírali fe konstrukci a jak to vypadá s tím to nátěrem momentálně-spokojenost?