Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poslanec Pirátů prosazuje, ať mohou narkomani bezpečně užívat drogy

A jsme doma!

article preview

   A jsme doma!

 

Ať mohou narkomané bezpečně užívat drogy. Poslanec Pirátů prosazuje aplikační centra

 

 

 

článek publikovaný 28. 5. 2021 na serveru cnn.iprima.cz (ZDE)

 

   Poslanec Pirátů Tomáš Vymazal volá po vzniku takzvaných aplikačních místností, kde by drogově závislí měli možnost užívat návykové látky pod dohledem zdravotníků. V ideálním případě by jim na místě i drogu otestovali, zda neobsahuje nebezpečné příměsi, informoval web Aktuálně.

 

   Od svého návrhu si poslanec slibuje kromě snížení počtu předávkování lidí v ohrožení života přímo na ulicích i úbytek použitých injekčních stříkaček v parcích nebo na dětských hřištích.

"Kdyby bylo možné tyto lidi kouzelným proutkem odnaučit užívat drogy, tak to samozřejmě podpořím jako první možnost, ale za ty dlouhé roky, co má lidstvo se závislostmi zkušenost, jsme nic takového nenašli," vysvětlil podle webu Aktuálně Vymazal.

 

Především pro nejohroženější skupiny

   Centra by měla sloužit zejména nejohroženějším skupinám drogově závislých, kteří například přišli o rodinu, skončili na ulici a nemají zájem s užíváním drog skončit. O substituční léčbu nestojí, nebo si ji nemohou dovolit. Zdravotnický personál by byl na místě připraven zasáhnout v případě, že by došlo například k předávkování.

   Nalákat drogově závislé do těchto objektů by poslanec chtěl i teplou sprchou a drobným občerstvením. "Teplá voda a hrnek čaje znamená pro tyto lidi strašně moc, takže tam ochotně chodí. Oni tam nechodí s tím, že když se předávkují, tak je někdo zachrání, ale právě kvůli těmto maličkostem," uvedl poslanec s tím, že při této příležitosti se nevyhnutelně potkají se sociálními pracovníky, kteří se jim mohou snažit se závislostí pomoci.

 

Podpora ve Sněmovně není

   Záměr pirátského poslance však nemá podporu ve Sněmovně. Ve zdravotnickém výboru se proti němu postavilo například vládní hnutí ANO.

"Mně se obecně myšlenka aplikačních místností zdá dobrá, to ano," připustil poslanec Rostislav Vyzula (ANO), zpravodaj novely zákona o návykových látkách, který však dodal: "Když bychom ale aplikační místnosti povolili, tak tím bychom vlastně legalizovali držení drog."

   Zdrženlivější postoj má k návrhu také národní drogová koordinátorka Jarmila Vedralová: "Vyžaduje to analýzu, která bude brát v potaz výsledky širší diskuze odborníků, zástupců samospráv, bezpečnostních složek a dalších zúčastněných stran, bude založená na faktech a ukáže jasně benefity a rizika zavedení takovéhoto programu v Česku. Ani v jednom případě pozměňovací návrhy tuto analýzu neobsahují."

 

Kdo by nesl odpovědnost v případě úmrtí?

   S návrhem Vymazala nesouzní ani ministerstvo zdravotnictví. "Aplikační místnosti se zpravidla zavádí ve společnostech, kde existuje takzvaná otevřená drogová scéna. Tu Česká republika zase tak moc nemá. Aplikační místnosti s sebou nesou i negativa a nemyslím si, že je potřeba je tady zavádět," vysvětlil poslancům vedoucí inspektorátu omamných a psychotropních látek na ministerstvu zdravotnictví Petr Novák.

   Podle ministerstva navíc není vhodné tak velkou změnu řešit v rámci pozměňovacího návrhu novely zákona o návykových látkách. "Aplikační místnosti bychom brali jako poskytovatele zdravotnických služeb, nebo sociálních služeb? Kdo by nesl odpovědnost v případě, že by někdo v aplikační místnosti zemřel, a to se stává. To se nedá vyřešit, že v zákoně o návykových látkách umožníme jejich držení," dodal Novák.