Jdi na obsah Jdi na menu
 


Makové řezy s rumovou šlehačkou

11. 4. 2018

Makové řezy s rumovou šlehačkou

dscn7439.jpg

Ozvalo se Holandsko a úkol zněl jasně. Vyžádán byl recept, ale:

  • hodně máku ( protože Holandsko )
  • žádný tvaroh ( protože Holandsko )
  • žádné droždí ( protože … a co, svedeme to zase na Holandsko )
  • musí stačit ruční mixér ( asi taky Holandsko )

Výzvu jsem přijala a vznikla mana nebeská. Symfonie nadýchaného korpusu, meruňkové marmelády a rumové šlehačky zaručuje 100 %  gastroorgasmus.

Recept je na jednu dortovou formu.

Korpus: 

  • 125 g másla
  • 140 g cukru krystal
  • 2 vejce
  • 125 g řeckého jogurtu
  • 100 g mletého máku
  • 150 g hladké mouky
  • ½ prášku do pečiva
  • větší špetka skořice

Dále: 

  • 250 ml smetany
  • 1 ztužovač do šlehačky
  • 2 – 3 lžíce rumu
  • meruňková marmeláda

Troubu předehřejeme na 180 °C a zatím si připravíme těsto na korpus. Doporučuji spíše použít robot, ale samozřejmě mixér též poslouží.

Circa pět minut šleháme máslo s cukrem a poté po jednom zašleháváme vejce. Vznikne hmota s nádhernou krémovou konzistencí. K takto našlehanému máslu přidat všechny ostatní suroviny a vyšlehat v jemné krémové těsto.

Na dno dortové formy dáme pečící papír, strany formy lehce potřeme máslem, těsto rovnoměrně rozdělíme do formy, povrh stěrkou srovnáme a dáme péct na circa 30 minut – záleží na troubě, takže jako vždy dejte na osobní zkušenost.

Po upečení necháme korpus vychladnout, poté vyjmeme z formy a strunou podélně rozřízneme. Dolní řez potřeme meruňkovou marmeládou, přiložíme vrchní půlku zpátky a povrch dortu potřeme také marmeládou. Je dobré tak tři čtyři lžíce lehce ohřát  a teplou marmeládu natírat  štětečkem či mašlovačkou.

Na závěr dáme do smetany rum a ztužovač, našleháme do pevné šlehačky a ozdobíme povrch řezů.

Přeji dobrou chuť a to nejen do Holandska!


dscn7439.jpg