Jdi na obsah Jdi na menu
 


Špekové knedlíčky s liškami na smetaně

11. 10. 2020

img_20201011_152815.jpg

Co naplat, je houbová sezóna. A protože teď mívají houbaři plné košíky lišek … nebo se jich přinejmenším pár třese na dně košíku, dáme si je dnes na smetaně. A neošidíme ani přílohu.

Suroviny:

  • Ca 500 g lišek
  • 3 cibulky šalotky
  • 2 lžíce másla
  • 30 g na kostičky nakrájeného tyrolského špeku
  • 100 ml vývaru
  • 250 ml smetany
  • Sůl
  • Bílý pepř – může být, ale nemusí
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • Trochu Maizeny nebo 1 lžíce instantní jíšky na zahuštění

Špekové knedlíčky

  • 400 – 500 g brambor
  • 2 – 3 lžíce másla
  • 1 vejce
  • 120 g na kostičky nakrájeného tyrolského špeku
  • Hladká mouka a krupice, ca půl na půl – množství podle potřeby
  • 1 – 2 lžíce nasekané petrželky
  • Sůl
  • Trocha muškátového oříšku

Začneme tím, že si předem uvaříme brambory ve slupce, které po částečném vychladnutí oloupeme. Rozhodně nemusíme vařit den předem jako je zvykem u českých bramborových knedlíků, v tomto případě brambory zpracováváme ještě vlažné.

Očistíme lišky, větší rozpůlíme. Šalotku oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V hluboké pánvi rozpustíme máslo, přidáme nakrájený tyrolský špek a šalotku. Jakmile cibulka zesklovatí, přidáme lišky a za občasného míchání počkáme, až pustí vodu a tekutina se zredukuje na minimum. Poté podlijeme trochou vývaru a smetanou, přivedeme k varu, dochutíme solí, případně špetkou pepře, přidáme nakrájenou pažitku a zahustíme. Přikryjeme poklicí, dáme stranou na „chvilku rozležet“ a zatím uvaříme knedlíky.

Brambory prolisujeme lisem na brambory, případně jemně nastouháme. Přidáme vejce, měkké máslo, sůl, muškátový oříšek, petželku, špekové kostičky a vypracujeme s moukou a krupicí na měkčí bramborové těsto. Vyplatí se tady použít robot, postupně přisypávat mouku s krupicí a kontrolovat konzistenci.

Těsto je lepkavější, proto si dobře posypeme pracovní plochu moukou. Pomocí lžíce, či ještě lépe, pomocí porcovače na zmrzlinu tvoříme knedlíčky o velikosti golfového míčku. Porcovač nebo lžící stále mezitím namáčíme do vody.

Knedlíčky dobře obalíme při tvarování v mouce a na závěr je vkládáme do osolené vody s trochou oleje. Zvolna vaříme ca 7 – 10. Jakmile knedlíčky vyplavou, necháme je chvilku ještě povařit. Můžeme si na zkoušku jeden vyndat a rozříznout.

Přeji dobrou chuť a hodně zdaru při houbaření!

img_20201011_135751.jpg

img_20201011_152815.jpg