Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak začít

             

img_6046.jpg

Co potřebujete na výcvik ? 
Pamlsky pro pejska ( nejlépe šunku, buřtík, masíčko, paštika, kapsička)
Základní poslušnost (sedni, lehni, ke mně, zůstaň )
Zájem o výcvik 
Vzájemný vztah se psem
Umět pejska namotivovat a pochválit

V jakém věku muže pes začít ? 
Se štěnátky se doporučuje cvičit jen tunely, obíhačky okolo bočnic, různé triky kde si uděláte krásny vztah. Rozhodně ne žádné skákáni, sbíhání áčka , kladiny a vůbec ne houpačky !! 
img_5229.jpgS klasickým výcvikem ( kdy se skáčí oficiální výšky laťek) je ideální začít kdy už pejsek neroste. Aby si nezničil klouby. 
U malých plemen je to mezi 8-9 měsíci 
U velkých psů po 12 měsícich.

Určitě navštivte nějaký cvičák kde se tímto sportem zabývají a kde vám moc rádi poradí.

 Agility by měl běhat pouze pes, který je zdravý a má už   dostatečně vyvinuté kosti. Psovodi, jejichž psi mají dysplazii   kyčelních či loketních kloubů, by se měli nejprve poradit       s veterinárním lékařem.

 img_6110.jpgSamotný výcvik agility je o to jednodušší, pokud je pes aktivní a   lze ho dobře motivovat pamlskem či hračkou. Velkou výhodou je i   to, pokud váš pes zvládá odložení a přivolání.

 Při agility by se mělo postupovat tak jako u všeho, od lehkého ke   složitějšímu. Nejlepší bude psa nejdříve naučit jednotlivé překážky a až pak jejich případné kombinace. Od začátku musíte psovi ukázat, že neexistuje větší zábava než agility. Musíte ho hodně chválit a odměňovat i za sebemenší pokrok. Při výcviku dělejte časté přestávky na hraní a ukončete jej včas, tzn. dříve než ho cvičení přestane bavit. Na příští trénink se bude určitě těšit.

Psa na parkuru netrestejte. Ani fyzicky, ani slovně. Učí se nejen pes, ale i psovod, a mnoho chyb psa vychází právě z chyb psovoda. Při výcviku je také důležité, abyste psa nerozptylovali svými problémy. Například nevhodným oděvem (vlajícím) či klouzavou obuví. Dlouhé vlasy je lepší sepnout do gumičky, protože povely vydáváte i rukama a pokud si najednou uprostřed parkuru budete upravovat vlasy, pes bude zmatený.

Trénovat samozřejmě můžete jak se staršími psy tak i se štěňátky, která by ale neměla příliš skákat do doby, než se jim kosti a klouby plně vyvinou. Úrazy v tomto věku bývají většinou pro vývoj kostí štěněte fatální. Se štěnětem můžete cvičit pevný, či látkový tunel. Skokové překážky by měly být co nejnižší, nejlepší je ovšem počkat až pejsek vyspěje a poté skokové překážky trénovat. Na většině cvičišť, když se štěně učí agility, položí přeskokovou tyčku na zem, takže štěně ji spíš jen překračuje.

Pokud psa bude agility bavit, můžete s ním i závodit. Špičkoví psi parkur agility milují a když vidí překážky, často už je nic jiného nezajímá.

                                                        

img_6052.jpgKteří psi mohou běhat agility

V podstatě všichni psi, všechna plemena i všichni kříženci mají možnost běhat agility. Záleží především na tom, zda má pes pro agility předpoklady – zda je hravý, rád běhá a skáče, má hodně energie a je rychlý.

Ale i z psího lenocha se rázem může stát pes, kterého bude agility bavit. Uvidí spoustu jiných psů a možná ho to chytne. A když ne, tak si alespoň s páníčkem vyzkouší něco nového.

Nejvhodnější pro tento sport jsou bezesporu kolie – border kolie, belgický ovčák, ale také ostatní ovčácká plemena jako jsou šeltie, australský ovčák a další. Výborní jsou ovšem, i knírači, pudlové a bíglové. Určitě se mezi každým plemenem najde jedinec, který je v agility velmi dobrý. Stačí se podívat na nějaké závody, kde se najde mnoho a mnoho zástupců psích plemen, takže nelze říct, že zrovna váš pes se pro tento sport nehodí.