Ovocný rýžový nákyp
INGREDIENCE:
- 1 litr mléka
- 225 g kulaté rýže
- strouhaná kůra z 1 citrónu
- 720 ml švestkového kompotu
- 850 ml meruňkového kompotu
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1/2 KL skořice
- 3 PL cukru
- 2 PL másla
POPIS POSTUPU:
Rýži několikrát propláchneme studenou vodou a necháme na sítu okapat. Mléko uvedeme do varu, vsypeme do něj rýži a při mírné teplotě vaříme přibližně 50 minut. Kaši ochutíme citronovou kůrou. Mezitím na sítu necháme okapat zvlášť švestky a meruňky. Meruňkovou šťávu použijeme na pyré. Zhruba třetinu meruněk nakrájíme nadrobno a se šťávou ušleháme na pyré, které ochutíme 1 vanilkovým cukrem. Ze smetany a druhého vanilkového cukru ušleháme pevnou šlehačku, kterou vmícháme do vychladlé rýžové kaše. Plochou ohnivzdornou nebo zapékací misku vymažeme máslem, naplníme kaší, na ní dáme okapané švestky a meruňky. Povrch posypeme skořicí smíchanou s cukrem, poklademe malými kousky másla. V předehřáté troubě pečeme při 200°C přibližně 30 minut. Meruňkové pyré servírujeme v mističce zvlášť.