Jdi na obsah Jdi na menu

Selhání demokracie

10. 4. 2019

Všeobecné volební právo nebývalo původní součástí americké ústavy. Některé skupiny obyvatel, například ženy, k volbám nechodily.  V dnešním světě genderově rovnostářského šílenství něco nemyslitelného. A přesto, jak prohlásila jistá televizní hlasatelka: „…Američané nejsou takoví idioti, jak by se z následujícího amerického televizního seriálu dalo usuzovat“. Tedy alespoň podle anekdoty Vladimíra Renčína.

Kupodivu v těch dobách fungoval americký model velmi dobře a položil základy, na nichž vyrostla síla světové velmoci. A jeho ozvěny v různých obměnách rezonovaly mnohými zeměmi euroatlantické civilizace. Časem se však původní principy začaly vytrácet a byly nahrazeny líbivými, avšak vyprázdněnými či hůře kontraproduktivními obměnami. Dříve životaschopný, ekonomicky prosperující a na silných mravních základech postavený hospodářskopolitický systém se tiše vytratil během šedesátých a sedmdesátých let minulého století. To vše ve jménu demokracie, která je v dnešní době považována za samozřejmou vymoženost moderní civilizace.

Ačkoli nejrůznější politici v čele s prezidentem USA všeobecně opěvují stav jimi vedených států, zodpovědní lidé si pokládají otázku, kde se stala chyba: https://www.forbes.cz/konec-kapitalismu-proc-lidi-zanevreli-na-americky-sen-a-co-na-to-buffet-a-gates/ Příznaky choroby jsou následující:

Lidé většinou tuší, že něco není v pořádku. Svědčí o tom průzkum Americké asociace individuálních investorů, jak lidé důvěřují finančnímu průmyslu, že pracuje v nejlepším zájmu klienta:

klient-interest.png

K takovému postoji je ovšem dobrý důvod. Když totiž finanční poradci odpovídají na otázku: „kdo je pro ně (jejich zaměstnavatele) důležitý“, retailoví klienti jsou až na posledním místě:

broker-interest.png

S tím pak souvisí i fakt, že výnosy akciových investic jsou ve skutečnosti zhruba o polovinu nižší, než vám tvrdí zprostředkovatelé:

real-output.png

Pracuje-li tedy váš finanční poradce s dlouhodobým zhodnocením akciových pozic 8% p.a., požádejte ho o výpočty se čtyřprocentním výnosem. A k tomu přidejte aktuálně záporné zisky dluhopisů, u mnohých již před zohledněním inflace. Portfolio složené z těchto dvou tradičních pilířů opravdu v současné době nedává smysl. Tedy z hlediska klientů - pro prodejce a poskytovatele produktů všechno funguje bezvadně, své provize a poplatky inkasují neustále. Souhrnnou analýzu si můžete přečíst zde: https://realinvestmentadvice.com/for-the-average-investor-the-next-bear-market-will-likely-be-the-last/

Řada lidí se zamýšlí nejen nad tím, co se zvrtlo, ale také co by bylo možno podniknout pro nápravu věcí společenských. Aby se obnovil kapitalismus dle myšlenek Adama Smithe a amerických otců zakladatelů, kdy přirozená snaha jednotlivců dosáhnout osobního prospěchu vede automaticky ku prospěchu celé společnosti. Například Ray Dalio, multimilionář, filantrop, zakladatel a spoluředitel úspěšného fondu Bridgewater, zveřejnil 5. dubna analýzu „Proč a jak by měl být kapitalismus reformován“ https://www.economicprinciples.org/Why-and-How-Capitalism-Needs-To-Be-Reformed/ . A na to ihned zareagoval sžíravou kritikou známý bouřlivák Peter Schiff v podcastu „Selhala demokracie, nikoli kapitalismus“ https://www.youtube.com/watch?v=KgqRPxDXEpg . Jeho názory potvrzuje filozof Friedrich Nietzsche, jenž ve svém stěžejním díle Tak pravil Zarathustra prohlašuje: „Stát je nejstudenější ze všech studených příšer. Všechno, co říká, je lež; a všechno, co má, to ukradl.“ A dokonce i jeho mnohem starší kolega Sókratés pohlíží na demokracii dost skepticky: https://www.youtube.com/watch?v=fLJBzhcSWTk

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář