Jdi na obsah Jdi na menu

Vytvořená nejistota

30. 11. 2020

V blízké budoucnosti se dramaticky změní to, co dnes považujeme za „normální“. Hranice mnohých zemí budou překresleny. Jejich způsoby vlády se změní. V některých případech se pozvolna transformují do nových útvarů; v jiných dojde ke posunu náhle a dramaticky. Spousta majetku najde nové majitele. Někteří získají enormní bohatství, zatímco životní úspory velkého množství lidí budou ztraceny. Mnozí se stanou uprchlíky s nadějí na únik před tíživými životními podmínkami či útlakem svých vlád. Další se chopí příležitosti v podmínkách celosvětového rozvratu.

Časem budeme pohlížet na dnešní dobu podobně, jako v současnosti hodnotíme dvě světové války nebo období Velké deprese – čas rozpadu, kdy mnoho lidí ztratilo většinu toho, co měli. Ale pro nemnohé, obzvlášť pro ty, kteří změnu předvídali, znamenaly tyto časy dramatický obrat k lepšímu. V současné době jsou takoví lidé považováni za zvěstovatele zkázy či šiřitele poplašných zpráv. A je obtížné argumentovat proti podobným označením, když bez ohledu na správnost popisu blížících se událostí je nemožné určit přesný čas nadcházející krize.

Byl jsem přesvědčen o této eventualitě v roce 1999 vzhledem k ekonomickému a politickému vývoji, který měl vyústit v celkové zhroucení systému. Avšak rychlost tohoto procesu ani úspěch snah vlád pozdržet neodvratné se nedaly předvídat. Nanejvýš je možné vysledovat, jak významné momenty nabývají na rychlosti a síle tím více, čím jsme blíže závěrečnému zúčtování.

Tehdy se zásadní věci odehrávaly jednu dvakrát do roka. Nyní jsme jejich svědky téměř denně. Podstatným prvkem je snaha světových vlád ruku v ruce s bankovními a průmyslovými korporacemi o shromáždění co největšího bohatství a moci. Důsledkem této cesty je ovšem nevyhnutelný sociálně ekonomický kolaps. Ve své činnosti jsou plutokraté velmi úspěšní a po desetiletí rozšiřují své pozice. Nyní se blížíme k bodu, kdy bude nutno zaplatit účet za tento večírek, nikdo se k tomu však nemá.

Jak to tedy pravděpodobně půjde dál? Historicky nejúčinnějším postupem pro ty, kteří problémy způsobili, nehodlali přijmout odpovědnost a dokonce ze zhroucení ještě těžili, bylo odvrátit pozornost od viníků a soustředit ji někam jinam. Jak ví každý eskamotér, není to žádné skutečné kouzlo. Trik spočívá v iluzi. Malý trik vyžaduje malé rozptýlení, velký trik větší. V rozměrech světového uspořádání, kdy kouzelník chce zůstat na svém místě a profitovat z chaosu, bude nutno zapojit mnoho různých událostí k odvrácení pozornosti.

Počátkem letošního roku se začal zeměkoulí šířit virus. Tato mutace koronaviru je vědcům známa již přibližně šedesát let. Jde o běžnou chorobu s popsanými symptomy a celkem předvídatelným výsledkem. Smrtelná onemocnění se objevují pouze u velmi starých osob, lidí s dřívějšími zdravotními problémy nebo oslabeným imunitním systémem. Leč od počátku byla nemoc prezentována jako morová rána brutálně decimující populaci. Mnohá úmrtí jsou připisována covidu, bez ohledu na ostatní příčiny. Státy přijímají režim lockdownu, který vede ke ztrátě obživy milionů lidí. Základní lidská práva jsou občanům upírána ve jménu záchrany před nákazou. V téže době propukají nepokoje v mnohých městech jako zdánlivě nesouvisející události. Nicméně podle médií se již týkají čtyřiceti států USA. Policie ustupuje výtržníkům, kteří jsou organizovaně sváženi autobusy do měst a placeni za působení co největších škod. V některých hotelích převzatých lokální vládou jsou ubytováni bezdomovci, drogově závislí a prostitutky, takže z jejich okolí odcházejí místní obyvatelé. Rozvrat a zmatek se zvyšují každým dnem.

Jsme svědky kejklí epických rozměrů. Takzvaná nezadatelná práva se stávají záležitostí minulosti. Nejistota běžných občanů však není iluze ani náhoda. Ve vyfabrikovaném zmatku budou nejvíce postiženi lidé spoléhající na pomoc právě od těch, kteří jej záměrně vytvořili.

Tolik z článku Jeffa Thomase uveřejněného na stránkách International Man. Některá prohlášení se mohou jevit přitažená za vlasy či jako ozvěna různých konspiračních teorií. Celkově však korespondují s výkladem George Gammona: https://odhalene-finance.estranky.cz/clanky/videa-a-podcasty/global-elites-agenda-to-control-your-life.html.

Mezitím jsou na trzích dluhopisy ve vyčkávacím módu, zatímco akcie se stále drží optimistického narativu. Zřejmě proto, že byl v USA zvolen prezident podporující socialistickou agendu a trh očekává další záplavu podpůrných programů. Podobně jako se feťák cítí v pohodě nikoli díky dobré zdravotní kondici, nýbrž po další aplikaci oblíbené drogy, i akciové indexy jsou vzrušeny představou nové vlny peněz pumpovaných do ekonomiky.

Dobrá kondice hospodářství by znamenala, že výnosy podniků a hrubý domácí produkt rostou. Ve skutečnosti:

profits-and-gdp.png

Dobrá kondice trhu by také znamenala, že očekávané desetileté výnosy akciového trhu dle standardních ukazatelů (Buffet indicator, Tobin´s Q ratio, CAPE, Price to sales) se budou pohybovat kolem osmi devíti procent. Ve skutečnosti: returns.png

Jako by však akciové trhy nějaké fundamentální hodnoty vůbec nezajímaly. Společně s Kabáty si prozpěvují „cestu znám, a neměním směr, dojdu k řece plný ryb, až tam na sever“. gspc.png

Zlato naopak v současnosti prochází korekcí, kterou bylo možno očekávat po dvouletém nárůstu. gold.png

V Česku HDP díky epidemii různých opatření taky nic moc,hdp.png

zato ale soudruzi plánovači odsouhlasili pro příští rok deficit státního rozpočtu ve výši 320 miliard. Odkud ty peníze vezmou? Postup je již vyzkoušen: při inflaci kolem tří procent se vydají státní dluhopisy s úrokem nižším, než jedno procento, a je po problému. Vždycky se najde dost pitomců, kteří si to koupí…

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář