Jdi na obsah Jdi na menu
 


10. 4. 2018

Kauza Čapí hnízdo

Dle údajů ve VR (veřejný rejstřík) byla společnost ZZN AGRO Pelhřimov od roku 2005 do roku 2008 součástí holdingu Agrofert. Byly změněna forma vlastnictví a akcie byly převedeny na neznámého majitele a přejmenovala se na Farmu Čapí hnízdo. Díky tomu, že nebyla součást holdingu Agrofert, firmě bylo umožněno získat dotace z Evropské unie. 

Podstata celé kauzy je podezření na účelové čerpání evropské dotace pro malé nebo středně velké podnikatele. Andrej Babiš a holding Agrofert převedli v roce 2008 farmu na jiného, krytími anonymními akciemi. Bylo to uděláno, protože by Agrofert 50 milionovou dotaci nezískal. V čele firmy dle MFD (Mladé fronty DNES) stáli Babišovi příbuzní a manažeři. Zajímavé je, že v roce 2013 Babiš psal na sociální síti o Čapím hnízdě jako o své farmě. 

V listopadu 2015 přijalo státní zastupitelství oznámení na dotační podvod, které začala vyšetřovat policie. V srpnu 2017 obdržela PS (Poslanecká sněmovna) žádost policie o vydání Babiče a Faltýnka k trestnímu stíhání. Babiš označil toto obvinění za směšně a absurdní. Ale PS 6. září oba poslance vydala k trestnímu stíhání. Situaci úplně změnila vítězství ve volbách, v nichž oba získali imunitu. Nicméně PS znovu 19. ledna rozhodla o vydání Babiše a Faltýnka. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Stop lhaní občanů nyní iniciativa o vystoupení Babiše z politiky.

Januš, 28. 12. 2020 18:41

Dobrý den voliči Ano už není dobré volit tuto straně nyní po novém roce 2021 říjnu nás čekají volby do sněmovny tak nyní chtějí nastolit pořádek a svrhnout občanů proti zbraním když nás chtějí obelstít český zákon ale EU chce dát ruce od toho pryč i když tento zákon platí jakou ústavní právo mít zbraně ale nyní Tomio Okamura chce poslat žádost do islámu abychom šli zabyjet civilistů zemí Sýrie a KSČM chtějí vystoupit z NATO.