Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chov gekončíka nočního

12. 5. 2018

PopisDorůstají velikosti 20 – 30 cm. Dožívají se až 20 let.Na končetinách mají 5 prstů s drápky. Klasicky zbarvený gekončík je hnědo-žlutý s tečkami nebo skvrnami. 

Terárium: Gekončíky chováme samostatně nebo ve skupině jednoho samce a více samic. Samci se pohromadě nesnesou a mohlo by docházet k bojům, který by slabší jedinec nemusel přežit. Také není vhodné kombinovat gekončíky s jinými druhy gekonů. Terárium by mělo mít rozměr minimálně 60x50x50 (DxŠxV) pro jedince. Jako podklad používáme oblé kamínky (aby nedocházelo k pozření) nebo linoleum. Dále by mělo obsahovat kameny, kořeny a různé úkryty (obrácené květináče, půlky kokosů, keramické jeskyně apod.) V teráriu by měla být teplota kolem 25°C u zdroje až 35°C, v noci může klesnout na 20°C.

Potrava: Gekončíci vyžadují živou potravu. V zajetí jsou krmeni nejčastěji cvrčky, šváby, sarančaty a podobným hmyzem odpovídající velikostí gekončíka. Dospělý jedinci jsou schopni pozřít i holátka myší. V zajetí se podává hmyz obalený ve směsi vitamínů, dalším doplňkem je rozdrcená sépiová kost

153.jpg

.