Jdi na obsah Jdi na menu
 


29. 4. 2018

Historie a povaha barváře

HISTORIE A POVAHA

HISTORIE : Z těch nejposlušnějších a nejklidnějších honičů vznikli tzv. limiéři (psi, kteří pracovali výhradně na studené stopě zdravé zvěře) a barváři (psi, kteří pracovali výhradně na stopě poraněné zvěře).Prvním barvářským plemenem se stal hannoverský barvář.Při jeho využívání se ale přišlo na to,že jsou moc těžkopádní a tak se kynologové snažili vytvořit nového barváře,který by měl lehkou konstrukci a byl by schopný pohybovat se i v těžko přístupném terénu — tím vznikl bavorský barvář.Ten vznikl křížením hannoverského barváře a německého brakýře v Bavorských alpách,o což se zasloužil baron Karg-Bebenburg Reichenhall v roce 1870.Jejich úkolem bylo lovenou a již zraněnou zvěř co nejrychleji vystopovat a buď ji unavit,nebo nahnat před lovce.I dnes se k tomuto účelu bavorský barvář hojně využívá.S jejich pomocí je lovena převážně vysoká zvěř a až donedávna s nimi byli na Slovensku naháněni medvědi.

POVAHA: 

Bavorský barvář je pracovitý, přátelský a inteligentní pes.Je oddaný svému majiteli, kterého dokáže zuřivě bránit. Je to pes spíše pro jednoho pána, zbytek rodiny neposlouchá.Je klidný a nereaguje příliš agresivně či plaše. Nejraději tráví den uvnitř domu se svým pánem. Sebevědomý,bystrý,mrštný.Není dominantní. Cíleně vyhledává kontakt s jinými psy,se kterými dobře vychází. e zvyklý lovit ve smečce.S ostatními domácími zvířaty se snáší jen v případě,že je na ně zvyklý od štěněte,jinak má tendence je lovit a rdousit. V jeho chovu se podporují lovecké pudy, proto rád pronásleduje rychle se pohybující předměty.K cizím lidem je odměřený,ale nereaguje na ně agresivně.Není to dobrý hlídač.

S dětmi vychází dobře,ale nemá rád jejich hrátky,proto je vhodné děti naučit,jak se psem zacházet a co s ním smí a nesmí dělat.