Jdi na obsah Jdi na menu
 


11. 6. 2018

Linkin Park

V této rubrice bych Vám chtěla sdělit něco o svých oblíbených kapelách a interpretech, sdělit Vám něco o jejich vzniku, cestě za slávou apod... Jako první tu máme Linkin Park - americkou kapelu, hrající nu metal, která vznikla v roce 1996 v Kalifornii. Kapela se proslavila svým albem Hybrid Theory.

 

Zakladateli této skupiny jsou Michael Shinoda a Bradford Delson. Kapela se původně jmenovala Xero a jejími dalšími členy, kromě Mikea a Brada byli Joseph Hahn, Robert Bourdon, David "Phoenix" Ferrell a Mark Wakefield. Společně nahráli i první demo nahrávku (obsahující 4 písně), která nyní patří mezi nejcennější sběratelské předměty.

Mike se ale přes známé dozvěděl o Chesterovi Benningtonovi, který zpíval v kapele Gray Daze, která byla v té době ve Phoenixu dost populární. Mike se s Chesterem spojil a poslal mu pár instrumentálních píní, do kterých Chester nahrál svůj zpěv. Když poté při jednom telefonát pouštěl výsledky Mikeovi do telefonu, Mikeovi se jeho hlas tak zalíbil, že mu nabídl působení ve skupině, Chester nabídku přijal a druhý den vyrazil z Phoenixu do Los Angeles, kde se seznámil se zbytkem kapely.

Chester v kapele nahradil Marka Wakefielda a kapela se přejmenovala na Hybrid theory. Bohužel již ale existovala kapela se stejným jménem a skupina tak hledala svůj nový název dál... Nakonec si vypůjčili jméno Lincoln Park - což je jméno alespoň jednoho parku v každém americkém městě. Později bohužel zjistili, že na toto jméno nemohou založit internetové stránky, protože doména je již obsazená. Rozhodli se, že trošku pozmění název a vzniklo finální Linkin Park. Po natočení prvního songu One Step Closer, vyšla 24.8.2000 i debutová deska s názvem Hybrid Theory, která rychle obsadila 1. příčky hitparád a zajistila tak kapele velký úspěch. 

Souběžně s vydáním desky kapela odstartovala turné, kdy během 1 roku odehrála 324 koncertů. Kromě vlastních koncertů se skupina také zúčastnila několika festivalů a v roce 2001zorganizovala svůj vlastní festival Projekt Revolution, který má za cíl na jedno podium přivést co nejvíce interpretů hrající co nejpestřejší škálu hudebních žánrů. V roce 2001 také Linkin Park zaznamenali první nominace, a to od stanice MTV a časopisů Kerrang! a Rolling Stone. Dokonce byli nominováni na cenu Grammy. V prosinci 2002 se kapela přesunula do studia, kde začala s nahráváním a následně 25.3.2003 vyšla deska Meteora.

Album Meteora se okamžitě vyhouplo na přední příčky prodejnosti. Spolu s vydáním nové desky se Linkin Park opět vydali na světové turné. Na konci roku 2004 se Linkin Park rozhodli dát si malou pauzu a užít si volný čas s rodinou a přáteli. Do toho ale přišla nabídka společného projektu s americkým rapperem Jay-Z. Album Collision Course, výsledek této spolupráce, vyšlo v listopadu 2004. Po tomto projektu se Linkin Park začali naplno věnovat charitativnímu projektu Music For Relief, který měl za cíl pomoci jihovýchodní Asii, kterou zasáhla vlna tsunami v prosinci 2004. Na podporu projektu byl také uspořádán benefiční koncert. 

Po tomto krátkém oddechu Linkin Park sice začali s přípravami na další desku, ale jejich veškerý postup zbrzdilo zrušení smlouvy s nahrávací společností Warner Bros. V polovině roku 2006 začala skupina naplno pracovat na materiálu pro novou desku, práce trvala bezmála 14 měsíců a poté 15.5.2007 vyšla deska Minutes To Midnight, kapela se znovu vydala na celosvětové turné a 12.6.2007 zahrála v pražské Sazka Areně. V červenci 2008 oznámila skupina evropské turné a znovu si v ČR zahrála 17.8.2008 v Brně. Kvůli Chesterově nemoci však museli zrušit koncerty plánované na říjen a pustili se do dalšího nahrávání.

12.6.2010 Mike Shinoda oznámil, že album co nevidět vyjde a 2.8. vyšel první singl The Catalyst z připravovaného alba A Thousand Suns, které vyšlo 14.9.2010. Album vyvolalo rozpory mezi kritiky. styl se drasticky lišil od předchozí tvorby Linkin Park a potýkal se především s problémem jaderné války a lidskou sebedestrukcí. 

15.4.2012 byl oznámen název páté studiové desky- Living Things. Postupem času byly zveřejněny 3 singly -> Burn It Down, Lost In The Echo a Castle Of Glass, který byl nominován na ocenění Best Song in the Game ve 2012 Spike Video Games Awards.

10.8.2013 kapela spolupracovala s hudebníkem Stevem Aokim na nahrávání songu A Light That Never Comes pro online hru LP Recharge. Skupina vydala 2 zremixovaná alba, která od kritiků sklidila spíše průměrná a podprůměrná hodnocení. 

V květnu 2013 začala skupina pracovat na novém albu. V březnu 2014 uvolnili první singl Guilty All The Same, který překvapil svým rockovým a metalovým nádechem. Album bylo ve většině zemích vydáno 13.6.2014, v USA pak 17.6.2014 a neslo název The Hunting Party. Zaslechnout zde lze více kytar, metalový a punkový ráz a zároveň absenci většiny elektronických prvků.

Koncem roku 2015 začala kapela pracovat na 7. studiovém albu. Album One More Light vyšlo 19.5.2017 a zaměřuje se hlavně na texty, ne na zvuk, žánr, či melodii.

Dne 20.8.2017 byl zpěvák kapely Chester Bennington nalezen mrtev ve svém domě. Dle vyšetřování spáchal sebevraždu oběšením. Mike Shinoda poté na svém twitterovém účtu jeho smrt potvrdil. Skupina brzy poté oznámila zrušení zbylého One More Light Tour. Důvod, proč si Chester sáhl na život, je dosud neznámý.

V listopadu 2017 kapela oznámila vydání nového alba One More Light: Live, které obsahuje záznamy z posledních koncertů s Chesterem Benningtonem.