Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zajímavosti v okolí

Historie a památky

 

Díky své bohaté historii se na území mikroregionu nachází celá řada historických památek a kulturních zařízení. Historicky zajímavé jsou nejen města a větší obce, ale i obce menší, vesnice i vísky. Nachází se zde jedna městská památková rezervace - Cheb, dvě vesnické památkové rezervace  Doubrava a Nový Drahov a dvě vesnické památkové zóny  Dolní Lažany a Salajna. Lidová architektura Doubravy a Nového Drahova v podobě hrázděných venkovských usedlostí představuje ojedinělý typ památek.

Mezi nejvýznamnější hrady a zámky patří Chebský hrad, hrad Seeberg, hrad Vildštejn ve Skalné nebo zámek ve Starém Hrozňatově.

Z církevních památek je možno jmenovat například kostely v Chebu (sv. Mikuláše, sv. Václava, sv. Bartoloměje), dále poutní místo Loreta ve Starém Hrozňatově či kostel sv. Vavřince v Třebeni. 

 

 

Turistika a cykloturistika

V krajině jsou vhodné terény pro oblíbenou cykloturistiku a turistiku. Spojení se sousední Spolkovou republikou Německo neumožňují pouze hraniční přechody, ale rovněž přeshraniční turistické stezky. Jde o Mýtinu (Lipová) - Neualbenreuth, Dubina (Libá) - Hammermühle, Starý Hrozňatov - Hatzenreuth. V oblasti rovinaté Chebské pánve najdou vhodné terény méně zdatní turisté a cyklisté, těm náročnějším se nabízejí členitější pohraniční hvozdy.

 

 

Voda a koupání

Nejvýznamnějším vodním tokem mikroregionu je řeka Ohře. Výraznými krajinnými prvky jsou i plochypřehradních nádrží Skalka a Jesenice. Patří k častým destinacím cestovního ruchu, rekreace, sportovních aktivit a turistiky.

 

 

Muzea a galerie

Nejnavštěvovanější a nejvýznamnější muzea a galerie jsou k nalezení ve městě Chebu. Za návštěvu stojí zajisté Krajské muzeum, které sídlí v jednom z nejstarších měšťanských domů na náměstí (Pachelbelův) a jeho expozice svým návštěvníkům odhalují místní historii. Každý milovník umění by si rozhodně neměl nechat uniknout návštěvu místní Galerie výtvarného umění, která sídlí v barokním radničním paláci a v barokním kostele sv. Kláry. 

Nejen Cheb, ale i další obce mikroregionu nabízí místa, kde jsou k vidění poutavé expozice – např. Chebský hrázděný statek v Milíkově s expozicí venkovského života a Manský dvůr v Dolním Žandově, jehož regionální minimuzeum seznamuje s historií Mariánskolázeňska a Chebska. Velice zajímavá sbírka unikátních historických kachlových kamen a porcelánu se nachází na zámku v Mostově. U Nového Drahova leží jedno z přírodně nejcennějších území u nás tvořené rozlehlým rašeliništěm a minerálním slatiništěm. Přes území národní přírodní rezervace  vede naučná stezka a také je zde možné navštívit muzeum s expozicí přírody Chebska a pavilon s expozicí dějin Země, paleontologie, velkoplošnými reprodukcemi obrazů Zdeňka Buriana a modely prehistorických ještěrů v životní velikosti.

 

Lázeňství

Zvláštností území, která mj. zapříčinila vznik a rozvoj Františkových Lázní (jeden ze tří vrcholů tzv. "lázeňského trojúhelníku"), je výskyt minerálních pramenů s vysokým obsahem solí a oxidu uhličitého. Rovněž v katastru obce Dolní Žandov se nachází několik pramenišť minerálních vod (Podlesí, Horní Žandov, Brtná).

 

Doprava

Chebský region patří společně s Ašskem k nejzápadněji položeným územím České republiky. Z geografického hlediska má velmi výhodnou polohu na hranici s naším největším sousedem - Spolkovou republikou Německo. Region představuje důležitý dopravní uzel České republiky jak v železniční, tak silniční -nákladní i osobní dopravě.

 

Příroda

Krajina Chebska je velmi rozmanitá. Většinou svého území leží mikroregion Chebsko v třetihorní Chebské pánvi s průměrnou nadmořskou výškou 450 m n.m., která je obklopena pahorkatinami a pohořími. Ze západu sem zasahuje pohoří Smrčiny, směrem od jihu a jihovýchodu pak Český les (přírodní park) a Slavkovský les(chráněná krajinná oblast), které jsou zachovalými zalesněnými plochami. Nejvyšším bodem území je vrch Lesný (983 m n.m.) ve Slavkovském lese ležící na katastrálním území obce Dolní Žandov.

Složitý geologický vývoj dal za vznik unikátním přírodním výtvorům. K nejzajímavějším přírodním útvarům na území mikroregionu patří vyhaslé třetihorní sopky Komorní hůrka a Železná hůrka a Národní přírodní rezervace SOOS  s rozlehlým rašeliništěm, minerálním slatiništěm a unikátními útvary - mofety.

 

 

 
 

 

Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< únor / 2024 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 16547
Měsíc: 568
Den: 28