Jdi na obsah Jdi na menu
 


Každé malé dítě se jednou zeptalo maminky nebo tatínka, jestli mu pořídí roztomilé štěňátko. Pokud chcete své dcerce nebo synovi pořídit malého čtyřnohého miláčka, ujistěte se, že vyberete to správné a předejdete tak oboustrannému trápení. Takže jak na to?

 

Poznej sám sebe

Při výběru vhodného psa je důležité se soustředit na váš životní styl, vaše zvyky a také váš charakter. Než uděláte konečné rozhodnutí ujasněte si tyto body: 

  • Bydlíte v malém bytě, nebo v domě s menší zahradou, nebo ve venkovním domě s otevřenými prostorami ?
  • Jste aktivní nebo pasivní typ člověka ?
  • Chcete kamaráda pro děti, hlídače, nebo společníka při sportování ?
  • Trávíte hodně času v práci, nebo většinu času doma ?
  • Jste připravený na výdaje ?

Poznej svého psa 

Každé plemeno má svůj vlastní specifický charakter a proto psi stejného plemena mají na svého pána v podstatě stejné požadavky.
Každý pes je ovšem jiný, každý má svoji vlastní osobnost a proto se můžete výjimečně setkat třeba s bojácným rotweilerem, nebo naopak s ostrým, agresivním pudlem.
V této době je uznáno přes 150 druhů plemen a kromě toho existuje téměř nekonečné řada kříženců.

Kolik péče pes určitého plemena vyžaduje ?

Některá plemena jsou velmi aktivní a proto vyžadují hodně pohybu a péče. Jsou to např. border collie, shelty, austrálský honič a další.
Když nejste schopen jim dát dostatek pohybu a péči kterou potřebují(vyžadují), např. pro nedostatek vašeho volného času, tak takový typ psa je lépe si nepořizovat.

Jiná plemena jsou klidnější, méně aktivní a ke své spokojenosti nevyžadují tolik pohybu. Jsou to např. maltézáci a mastif, který přesto že je mohutný je lehce ovladatelný. 

Rozměry psa a jeho prostředí.

Velký pes a malý byt nejdou dohromady. Nedostatek prostoru se u velkých a navíc aktivních plemen (např.zlatý retriever) ještě násobí.Lidé bydlící v malých městských bytech by měly uvažovat o trpasličích plemenech jako jsou např. griffon, pekinéz a pod. a jestli trvají na větším psu, tak by to maximálně mohl být standardní pudl.
Při bydlení v domě se zahradou si můžete dovolit huskyho, nebo dogu.
Nesmí se zapomínat ani na zdravotní problémy související s prostředím. Např. mexickému naháči se asi nebude moc zamlouvat vysokohorské podnebí Alp, nebo Krkonoš, které naproti tomu určitě vyhovuje např. malamutovi. 

Související obrázek