Jdi na obsah Jdi na menu

Zelená brána

17. 6. 2018
Zelená brána představuje dominantu městské památkové rezervace v Pardubicích. Svou charakteristickou věž s bohatě tvarovanou střechou získala po požáru v r. 1538. Střecha byla pokryta měděným plechem a zelená barva měděnky dala původně Pražské bráně (podle směru cesty na Prahu) nový název.

60 m vysoká věž s vyhlídkovým ochozem, jediný zbytek z původního pernštejnského městského opevnění, které se dochovalo při západní straně Pernštýnského náměstí. Reliéf „Ješek z Pardubic před Milánem“ na průčelí dle návrhu Mikoláše Alše zpodobňuje erbovní pověst pánů z Pardubic.

Věž poskytuje nádherný výhled na celou městskou památkovou rezervaci, zámek a široké okolí včetně hradu Kunětická hora. Podle místních je v několika výjimečných dnech v roce, kdy je výborná viditelnost možno spatřit i vrchol Sněžky.V prostorách předbraní je stálá výstavka spojená s historií Zelené brány a některých dalších objektů Městské památkové rezervace. Jsou zde k zhlédnutí staré mapy a plány města, historické fotografie a sádrové modely Zelené brány a kostela sv. Bartoloměje.