Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak opracovat JANTAR a něco o něm

3. 6. 2019

Protože mě neustále lidé prosí ať jim poradím jak nejlépe opracovat ručně jantar,tak jsem se rozhodl pro tuto stránku plnou rad a fíglů :-) .Začnu takhle.Každý z vás může být šperkař.Jantar je co se opracování týče jeden z nejvděčnějších materiálů . Je vhodný i pro úplné začátečníky.

Zde si budeme povídat o opracování Baltského jantaru...panu Jantaru z velkým J. Protože jen kvůli baltskému jantaru byly vypravovány  ozbrojené obchodní karavany.A to už od počátků lidstva sama.Vždyť baltský jantar byl nalezen v hrobkách egyptských Faraonů. Jen baltskému jantaru byly přisuzovány odpradávna magické schopnosti.A jen baltský jantar vybudoval promyšlenou obchodní stezku od Jadranu až po polské pláže.

20190605_094301.jpg

 

Opracování jantaru:

Někteří lidé si teď určitě řeknou k jakému barbarství vás tady nabádám.Ale lidstvo opracovávalo jantar odpradávna.

Jen určitě jinými metodami než vám zde poradím já v tomto článku.

 

Krok 1. (posouzení)

Tato fáze je nejdůležitější fáze ze všech.Ideální je jantar si před posouzením namočit a prohlédnout nejlépe přes bílé umělé světlo stolní lampičky.Zde krásně vidíme vady i přednosti kamene.Při každém opracování vznikají nutné ztráty na váze a velikosti.Správným zvolením strategie broušení můžete hodně ovlivnit.Také se v jantarech občas skrývají inkluze v podobě hmyzu a rostlinných zbytků.Proto je třeba být pozorný ať nepřehlédnete nějakou raritku :-) .

 

Krok 2. (hrubé opracování tvaru)

Hrubé opracování se dá dělat na sucho a na mokro.Pokud opracováváme jantar doma v bytě,tak volíme mokrou variantu.

Postupujeme od nejhrubší frakce k té nejjemnější.Na snímcíníže vyfoceny tři frakce vodního papíru a to 80 a 180 pro hrubé opracování tvaru.Dále pak použijeme frakci poslední 2000.To už bude kámen vypadat hodně dobře.

20190604_130832.jpg

Rada:

Pro práci doma a mokré broušení se mi osvědčil plech na pečení,kde jsem měl hranatý talíř s plochým vodorovným dnem.Do talíře nalito cca 0,5mm vody a brusné papíry je ideální mít nastříhány na cca 6ks menších kostiček.Dále je dobré mít po ruce misku s čistou vodou pro oplach.Vybroušenou vodu v talíři je třeba dle potřeby měnit.

 

Krok 3. (Leštění)

Přecházíme do finální fáze leštění.První krok je leštění na mokro na riflovině se zubní pastou.

A to tak že na navlhčený kus riflí naneseme zubní pastu a jantar na ploše vyleštíme.

Důležité je zvolit to nejlevnější co trh nabízí .Důvod je ten že tyto levné pasty jsou plné drobných,brusných mikro částeček (tuším že křídy) .

poslední třešničku na dortu dodá leštění na suché riflovině. Po této fázi Můžeme říct že je kámen hotový .

20190605_094518.jpg

Pokud vás jantar zaujal natolik,že by jste si to chtěli zkusit.

Tak naleznete velký sortiment surového jantaru i na našem eshopu.

a to v sekci ŠPERKAŘSKÉ POLOTOVARY Z JANTARU.

Odkaz zde:

https://mypaleoshop.estranky.cz/eshop/kategorie/jantar---amber/