Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lepidodendrony

Lepidodendron Sternberg

 

Kmeny se vyznačují charakteristickou skulpturou listových polštářků, které jsou zřetelné zvláště na kmenech a silnějších větvích, poněvadž ty jsou již bezlisté. Listy se uchovaly jen na mladších větévkách. Jsou protáhle kopinatého tvaru, dlouhé až 1 m, v příčném průřezu kosočtverečné. Polštářky jsou seřazeny buď těsně vedle sebe, nebo bývají od sebe odděleny úzkými pruhy kůry. Jsou různého tvaru, v hrubých rysech však vždy kosočtverečného (obr. 5). Přibližně ve středu leží vlastní jizva po listu, více nebo méně kosočtverečného obrysu, se třemi jizvičkami. Jizvička umístěná ve středu je stopou po svazku cévním, dvě postranní, zvané parichnos, jsou stopou po pruzích parenchyma- tického pletiva. Nad horním okrajem listové jizvy je další malá jizvička po jazýčku-ligule. Celý polštářek je ještě podélnou linií (kýlem) rozdělen na dvě poloviny. Tento kýl bývá zvláště v dolní polovině, pod jizvou listu, příčně rýhován. Pod dolním okrajem listové jizvy bývají ještě dva oválné vtisky, zvané též parichnos. Výtrusnicové šištice vyrůstají na koncích mladších větévek, u některých druhů vyrůstaly šištice pravděpodobně na krátkých, vidličnatě větvených osách, střídavě ve dvou řadách přímo z kmene a na bázi hlavních větví.

Kmeny lepidodender bývají často, ať již vlivem fosilizačním, nebo vlivem transporttu, obvykle předcházejícího jejich konečnému uložení, značně poškozeny a scházejí na nich nejvyšší vrstvy kůry. Tyto tzv. dekortikáty nelze pak již přisoudit určitému druhu. Jsou označovány takto:

 

Bergeria - schází nejsvrchnější vrstva kůry a zůstala jen hrubá skulptura polštářků s jizvičkou ve středu po svazku cévním.

 

Aspidiaria- jsou zřetelné jen obrysy vnitřní strany polštářků s jizvičkou ve středu. Polštářek je podélně jemně rýhován.

 

Knorria - kosočtverečné polštářky již zcela scházejí, jsou zřetelné jen delší nebo kratší podélné výčnělky, které jsou stopami po svazcích cévních s parichnovým pletivem.

 

Aspidiopsis - zcela se již odloučila primární i sekundární kůra. Zbytek jsou vlast-ně jen výlitky kmenů. Vyznačují se podélnými přerušovanými úzkými pruhy, jež jsou stopami po dřeňových paprscích.

 

Bergeria dilatata

Datum: 24. 11. 2018
Fotografií: 20
Složek: 0

Lepidodendron aculeatum

Datum: 15. 7. 2018
Fotografií: 15
Složek: 0

Stigmaria ficoides

Datum: 7. 3. 2019
Fotografií: 3
Složek: 0

Stigmaria rugulosa

Datum: 7. 3. 2019
Fotografií: 12
Složek: 0

Ulodendron minus

Datum: 7. 3. 2019
Fotografií: 8
Složek: 0